null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuwe mutatie van Britse coronavariant in Nederland: moeten we ons zorgen maken?

Gisteren maakte het RIVM bekend dat een nieuwe en ‘zorgelijke’ mutatie van de Britse coronavariant inmiddels ook in Nederland voorkomt. Wederom een nieuwe mutatie van het coronavirus dus, deze keer met de naam E484K. Moeten we ons zorgen maken?

Het is zeker niet de

eerste keer dat er een mutatie is van het coronavirus. Eerder schreven we al

over de ‘originele’ Britse coronamutatie, maar ook over de Zuid-Afrikaanse en

Braziliaanse variant. Wat maakt E484K anders?

Wat is E484K?

Laten we beginnen met die naam, E484K. Dat is een soort code, die staat voor dat dit virus op plek 484 de bouwsteen lysine (K) in plaats van glutaminezuur (E) heeft. Dat zegt je misschien nog niet zo veel, maar het heeft te maken met een verandering in het spike-eiwit. Dat spike-eiwit is voor het virus essentieel om menselijke cellen binnen te dringen. Maar daarnaast is ook juist dat eiwit het doelwit van antistoffen die je lichaam aanmaakt tijdens een coronabesmetting of door de vaccinatie. Bij veel van de andere mutaties waren er ook veranderingen in dit stukje van het virus, maar bij E484K lijken er extra veel zorgen te zijn.

‘Zorgelijke’ mutatie van Britse coronavariant

Deze extra mutatie heeft het virus mogelijk zodanig veranderd dat dat twee belangrijke gevolgen heeft. Ten eerste kan het zo zijn dat de immuniteit die mensen hebben door een eerdere coronabesmetting, ze niet meer beschermt tegen herbesmetting. Ten tweede: dat het veranderde virus niet of slechter wordt herkend door de coronavaccins, waardoor de antistoffen hun werk niet goed doen. Dat kan zo zijn, omdat de vaccins ontwikkeld zijn tegen het ‘oude’ coronavirus. Vandaar dus dat het RIVM het ‘zorgelijk’ noemt dat deze nieuwe coronamutatie nu ook in Nederland een opmars maakt.

Zuid-Afrika en Brazilië

Studies in Zuid-Afrika en Brazilië, waar vergelijkbare varianten van het coronavirus al vaker voorkomen, laten namelijk zien dat de huidige coronavaccins minder goed werken dan bij de klassieke vorm van het virus. Nu ook de Britse coronavariant wéér een mutatie doorgegaan heeft en E484K daarbij veranderd is, is dat volgens het RIVM geen goed teken.

Lees ook:

Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant: hoe ontstaat een coronamutatie?

E484K is ‘geen goed nieuws’

Hoeveel zorgen moeten we ons daarover maken in Nederland? Hoogleraar moleculaire virologie van het Leids Universitair Medisch Centrum Eric Snijder, zegt tegen AD dat het te vroeg is om daar echt definitieve uitspraken over te doen. De onderzoeken naar E484K zijn immers pas net begonnen. “Dus we weten nog niet goed of E484K de virusverspreiding beïnvloedt, en wat de precieze uitwerking is op immuniteit en de werking van coronavaccins.” Maar volgens de eerste studies zorgt het voor een serieus probleem. En dat is geen goed nieuws, zegt Snijder. “Normaal zie je dit soort mutaties ontstaan als virussen het moeilijk hebben om zich verder te verspreiden. Maar daar is nu nog weinig sprake van, want veel mensen hebben nog geen corona gehad en zijn ook nog niet gevaccineerd.”

Vaccineren

En dit is waarschijnlijk niet de laatste mutatie die voor problemen gaat zorgen, want dit soort virussen proberen steeds weer te veranderen om aan immuniteit te ontsnappen. De beste oplossing lijkt te zijn om zo snel mogelijk te vaccineren. “Hoe meer je het virus terugdringt, hoe kleiner de kans op nog meer varianten, zo simpel is het.” Maar dat moet dan wel wereldwijd gebeuren, anders komen er in andere landen tóch nog nieuwe varianten zoals E484K bij.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, AD, Volkskrant

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden