Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe methode ‘ruikt’ of immuuntherapie longkanker aanslaat of niet

nieuwe-methode-ruikt-of-immuuntherapie-longkanker-aanslaat-of-niet.jpg

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis zijn weer een stapje dichterbij in de behandeling van longkanker. In samenwerking met Amsterdam UMC en het Radboud UMC hebben zij een elektronisch apparaat ontwikkeld, die kan ‘ruiken’ of een eventuele behandeling met immuuntherapie bij longkanker aan gaat slaan.

E-nose

De zogeheten e-nose is onlangs getest bij 143 longkankerpatiënten met een niet-kleincellige tumor en uitzaaiingen. Niet-kleincellige tumoren zijn veelvoorkomend bij longkankerpatiënten. Zo’n 85 procent van de mensen die aan de ziekte lijden heeft deze vorm. De helft daarvan heeft uitzaaiingen. Zij worden nu behandeld met immuuntherapie, maar die slaat in veel gevallen niet aan. Ook is deze behandeling duur en kent de nodige bijwerkingen. Daarom is het belangrijk dat van te voren wordt onderzocht wat de baten van de patiënt zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ademanalyse

Voor de test moet de patiënt een paar keer in en uit ademen. Een elektronische neus, met speciale sensoren, legt daarbij alle vrijgekomen gassen vast. De uitslag is vervolgens al na een paar seconden bekend. “De zeven verschillende sensoren in de e-nose meten het complete mengsel van gassen in de uitgeademde lucht”, legt onderzoeker Rianne de Vries van het Amsterdam UMC uit. “De metingen van de sensoren worden vervolgens geanalyseerd en gecorrigeerd voor de omgevingslucht. Uiteindelijk levert dit een individueel geurprofiel op.” Volgens de onderzoekster is het geurprofiel van patiënten die géén baat hebben bij de behandeling bekend. Daardoor kan de e-nose bij voorbaat beslissen of immuuntherapie bij longkanker nuttig is.

Geen zekerheid

De e-nose is volgens de onderzoekers betrouwbaarder én comfortabeler dan de huidige test. Tot nu toe werd het weefsel uit de longen van de patiënt gebruikt om te analyseren of immuuntherapie nodig is. Hoewel de nieuwe methode doeltreffender is, biedt het volgens Mirthe Muller van het Antoni van Leeuwenhoek nog geen volledige zekerheid. “Het blijft kansberekening”. “Van de 5000 mensen is bij 25 procent met 100 procent zekerheid te stellen dat de therapie niet aanslaat. Bij de rest doen we alsnog immuuntherapie.”


Lees ook

In Nederland overlijden meer mensen aan longkanker dan gemiddeld in Europa

Bron| RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant