Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Veelbelovende nieuwe kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar

veelbelovende-nieuwe-kankermedicijnen-voortaan-veel-sneller-beschikbaar.jpg

Nederlandse kankerpatiënten hoeven de komende jaren een stuk minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste, peperdure kankermedicijnen. Behandelingen met de laatste technieken laat soms nog jarenlang op zich wachten, maar daar zal nu verandering in komen.

Kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars hebben afspraken met elkaar gemaakt over de toegankelijkheid van nieuwe kankermedicijnen. Dat meldt het AD dinsdagochtend.

Peperdure nieuwe kankermedicijnen

Als nieuwe, veelbelovende kankermedicijnen nu ontwikkeld worden, moeten patiënten soms nog jarenlang wachten tot zij een behandeling hiermee kunnen starten. Dat heeft te maken met de vergoeding van het nieuwe middel. De overheid wil nieuwe kankermedicijnen vaak pas na uitgebreid onderzoek opnemen in het basispakket. Dat is vooral vanwege de extreem hoge kosten. De nieuwe medicatie is vaak namelijk peperduur: fabrikanten rekenen minstens 100.000 euro per patiënt, per jaar. Soms kan dat zelfs oplopen tot 150.000 tot 200.000 euro.

Lees ook:
‘Lange wachttijden voor nieuwe kankermedicijnen kosten mensenlevens’

Direct beschikbaar

Daar moet nu verandering inkomen, door middel van het nieuwe Drug Access Protocol. Deze regelgeving versnelt het proces met een half jaar tot soms wel jaren. Een aantal nieuwe veelbelovende kankermedicijnen komt straks zelfs vrijwel direct beschikbaar, waardoor meer patiënten deze behandeling kunnen krijgen. “Er zitten ontzettend veel nieuwe kankermedicijnen in de pijplijn. Tientallen. Dat is fantastisch,” vertelt internist-oncoloog Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek aan AD. Hij zegt dat het alleen jammer is dat de middelen zo duur zijn.

Zeldzame kankersoorten

Onder de nieuwe afspraken, vastgelegd in het Drug Access Protocol, komen nieuwe kankermedicijnen sneller beschikbaar. Ze worden al in gebruik genomen, terwijl er nog exacte prijsafspraken gemaakt worden. Vooral bij medicijnen voor zeldzamere types van kanker zal dit grote verschillen maken, denken specialisten. Bij deze nieuwe kankermedicijnen is de effectiviteit (qua werking en kosten) namelijk moeilijker te bewijzen, waardoor goedkeuring langer duurt. Er zijn simpelweg minder patiënten om die middelen te testen. Daardoor duurt het langer voor alle doelen voor een goedkeuring behaald zijn en de effectiviteit bewezen is.

Vijf ziekenhuizen

Vijf ziekenhuizen doen in eerste instantie mee aan het nieuwe protocol. Dat zijn het Antoni van Leeuwenhoek, het Erasmus MC, het Nijmeegse Radboudumc, het Maastricht UMC+ en UMC Groningen. Kankerpatiënten uit andere ziekenhuizen, die (mogelijk) baat hebben bij het nieuwe middel, worden door hun specialist doorverwezen naar deze ziekenhuizen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.        

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant