Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe heup nodig? Zes vragen en antwoorden over een heupprothese

eztrshg6lovf_selected_wide_1200.jpg

Elk jaar krijgen duizenden Nederlanders een nieuwe heup, oftewel een heupprothese. Wat houdt zo’n ingreep precies in? Wie komen ervoor in aanmerking? En vooral: helpt het? De orthopedisch chirurg geeft antwoord. 

Heb je een zeurende pijn in je bilstreek en/of lies, vooral als je ’s ochtends uit bed komt? En gaan traplopen en fietsen steeds moeilijker? Dan zou het kunnen dat je last hebt van artrose van het heupgewricht. In eerste instantie zal altijd worden bekeken of afvallen, fysiotherapie en eventueel pijnstillers de klachten voldoende kunnen verminderen. Zo niet, dan is een heupprothese de enige oplossing.

Zes vragen aan de orthopedisch chirurg

Conny Douw is orthopedisch chirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Hoe wordt beslist of iemand een heupprothese nodig heeft?
“Ik kijk naar het totale plaatje. Pijn is een erg belangrijk criterium. Ik maak een afweging tussen de pijn die de patiënt ervaart en de ernst van de artrose die ik op de röntgenfoto zie. Die twee gaan lang niet altijd gelijk op. Soms heeft iemand met lichte artrose ernstige heupklachten en ervaart hij geen verlichting van leefstijlmaatregelen en fysiotherapie, terwijl een ander bij aantoonbaar ernstige artrose nauwelijks last heeft. Natuurlijk plaats ik geen heupprothese als er objectief gezien echt niets mis is met een heupgewricht, maar verder is de pijn doorslaggevend en niet de mate van artrose. Uiteraard wordt eerst altijd goed bekeken of de patiënt wellicht baat heeft bij niet-operatieve maatregelen als bewegen, afvallen en pijnstillers.”

Hoe is de prognose?
“Erg gunstig. De ingreep verloopt in 95 procent van de gevallen succesvol. Veel hangt af van wat je van de operatie verwacht. Sommige mensen hebben een erg hoog verwachtingspatroon. Zij denken bijvoorbeeld dat de prothese alle heupgerelateerde ongemakken zal oplossen. In de voorgesprekken probeer ik een realistisch beeld te schetsen. De meeste geopereerden zijn erg blij met het resultaat. Ze hebben geen pijn meer, en dat is wat telt. Het meest opmerkelijke is, vind ik, hoe snel de pijn verdwijnt. Niet zelden is die onmiddellijk na de operatie weg.”

Dus het is een ‘dankbare’ operatie?
“Beslist! Patiënten zijn over het algemeen zeer tevreden. Soms willen ze te snel en duurt de revalidatie ze iets te lang. Nogmaals, je verwachtingspatroon bepaalt in dezen voor een groot deel hoe tevreden je bent. Maar de meeste mensen zijn echt hartstikke blij omdat ze vrijwel alles weer kunnen en omdat ze zijn verlost van de pijn.”

Maakt de soort prothese of de operatietechniek iets uit?
“Nauwelijks. Alle protheses die op de markt zijn, zijn jarenlang gemonitord. De soorten die nu worden gebruikt, hebben bewezen veilig en effectief te zijn. Of er metaal of keramiek wordt gebruikt, hangt voornamelijk af van de voorkeur van de chirurg. Kwaliteitsverschillen zijn er nauwelijks. Hetzelfde geldt voor de operatietechniek. De tendens is om via steeds kleinere incisies te opereren, maar de ene techniek is niet per se beter of slechter dan de andere.”

Moet er weleens een hersteloperatie worden uitgevoerd?
“Gelukkig heel zelden. Nog geen anderhalf procent van alle patiënten moet binnen een jaar na het plaatsen van een heupprothese opnieuw onder het mes. Verreweg de belangrijkste oorzaak hiervan is een infectie. Het operatiegebied wordt dan schoongemaakt, waarna soms een nieuwe prothese moet worden geplaatst. Een andere reden om opnieuw te opereren is dat de heup uit de kom schiet.”

Is leeftijd een beperkende factor?
“Nee! Dat wil zeggen, in principe niet. Als iemands gezondheidstoestand zo fragiel is dat de operatie een onaanvaardbaar risico inhoudt, doe je het natuurlijk niet. Maar iemand van negentig kan nog jaren plezier hebben van een nieuwe heup. Dus als iemands gezondheidstoestand het toelaat en de prognose goed is, opereren we. Zelfs als er bij een hoogbejaarde patiënt weinig kans is op een verbeterde mobiliteit voeren we de operatie toch nog weleens uit, omdat het zo’n gunstig effect heeft op de pijn. Als de levenskwaliteit van de patiënt erdoor verbetert, is de ingreep de moeite waard, al is de man of vrouw de negentig al gepasseerd.”

Tekst | Melchior Meijer
Beeld | iStock

Dit artikel komt uit het dossier ‘Een nieuwe heup’ in Margriet 2017-32. Deze editie en het hele dossier kun je nabestellen via Magazine.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Bekijk ook

Ken je deze slimme manieren al om je koffer zo handig mogelijk in te pakken?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant