Nieuwe coronavariant centaurus aangetroffen in Nederland: dít wil je weten over die mutatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuwe coronavariant centaurus vastgesteld in Nederland: dít wil je weten over die mutatie

Er is een nieuwe coronavariant vastgesteld in Nederland, meldt het RIVM. Het gaat om de coronamutatie BA.2.75, die ook wel centaurus genoemd wordt. Wat is er tot nu toe bekend over die versie van het virus?

Centaurus werd eerder al gevonden in onder andere India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Centaurus in Nederland

Nederland leek nog even de dans te ontspringen, maar nu is coronavariant BA.2.75 dus ook in ons land vastgesteld. Het RIVM meldt dat het aangetroffen is in een monster uit de regio Noordoost-Gelderland. Het gaat om een coronatest die al op 26 juni afgenomen werd. In hoeverre de variant zich sinds die datum al verspreid heeft, is nog niet duidelijk. Samen met de GGD zoekt het RIVM uit of er bron- en contactonderzoek mogelijk is.

Wat weten we over centaurus?

BA.2.75 of centaurus, zoals deze versie ook genoemd wordt, is eigenlijk een sub-sub-variant van de omikronvariant van het coronavirus. Het is namelijk een mutatie van omikronversie BA.2, wat weer een mutatie was van de ‘oorspronkelijke’ coronamutatie. Een soort kleinkind van omikron, dus.

Je vraagt je misschien af waar de naam centaurus vandaan komt: dat is toch geen letter uit het Griekse alfabet zoals de eerdere mutaties? Dat BA.2.75 een andere naam krijgt, komt omdat het in feite dus een subvariant van een subvariant van corona is. Vandaar dat centaurus vernoemd is naar het sterrenbeeld Centaur, schrijft NU.

Is deze mutatie ernstig?

Er is nog veel onduidelijkheid over BA.2.75, maar deze variant baart experts wel zorgen. Het lijkt er namelijk op dat dit virus enorm besmettelijk is én anders in elkaar zit dan zijn voorgangers. Door kleine, specifieke veranderingen aan onder andere de spike-eiwitten, lijkt het erop dat deze variant de opgebouwde afweer tegen het coronavirus makkelijker kan omzeilen. Dat zou kunnen betekenen dat de vaccinaties of een eerdere infectie met een andere variant van het coronavirus, maar weinig bescherming bieden tegen centaurus. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat BA.2.75 mensen ernstiger of anders ziek maakt.

Bron | RIVM, NOS, NU

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden