Vaccinatienaald Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Nieuwe boosterronde in de herfst; dit is het nut van een extra vaccinatie

Het kabinet verwacht in het najaar een sterke toename van het aantal coronabesmettingen en stelt daarom een nieuwe vaccinatieronde in. Iedereen vanaf 12 jaar, die niet recent gevaccineerd is of corona heeft gehad, kan vanaf de tweede helft van september een nieuwe prik krijgen.

Omikronvariant

Deze variant maakt je dan wel minder ziek, maar het is een stuk besmettelijker dan de andere varianten. Het blijkt namelijk dat 95 procent van de nieuwe coronagevallen door omikron komt. Om het aantal ziektegevallen te beperken wil het OMT vanaf half september de eerste vaccins beschikbaar hebben die specifiek werken tegen de omikronvariant. Binnenkort kunnen 60-plussers dus hun vijfde prik halen en de rest van de bevolking hun vierde vaccinatie.

Lees ook:

Zóveel bescherming bieden je vaccinaties nu nog tegen het coronavirus

Te veel boosteren

Hoewel het kabinet de mensen aanraadt om opnieuw een prik te halen, ziet de GGD de opkomst per boosterronde dalen. De reden waarom een groot deel van de mensen ervan afziet, is omdat zij de toegevoegde waarde van de boosterprik minder voelt. Zo vragen mensen zich af of je ook te veel kunt boosteren en of dat wel goed is voor je lichaam. Het RIVM legt uit dat het geen probleem is, mits er minimaal drie maanden tussen je laatste vaccinatie en booster zit. Ook raden zij het nemen van de nieuwe vaccinatie aan, zeker voor 60-plussers en mensen die een groter risico lopen om ziek te worden. De boosterprik zorgt ervoor dat het lichaam in korte tijd veel antistoffen bijmaakt wat je afweersysteem helpt om omikron te herkennen en besmetting te voorkomen.

Naar schatting denkt de GGD dat tussen de 9 miljoen en 12 miljoen mensen hun vaccinatie gaan halen, waarvan de meesten uit de groep van zestig jaar en ouder komen.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Roos ParlevlietGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden