null Beeld

Nieuwe bloedtest kan meer dan vijftig soorten kanker opsporen

Er is een veelbelovende nieuwe ontwikkeling in het onderzoek naar kanker. Onderzoekers hebben namelijk een nieuwe bloedtest ontwikkeld die meer dan vijftig soorten kanker weet op te sporen. Deze test kan al vóór iemand symptomen krijgt ontdekken waar in het lichaam zich kankercellen bevinden.

De nieuwe test is volgens wetenschappers inmiddels accuraat genoeg, en kan daardoor binnenkort op grote schaal getest worden.

Stukjes DNA

Er bestaan heel veel verschillende soorten kanker die op dit moment allemaal op verschillende manieren onderzocht en ontdekt worden. Met deze nieuwe bloedtest hopen de onderzoekers te bereiken dat er maar één test nodig is om vijftig soorten kanker uit te sluiten of te diagnosticeren. Dat werkt zo: tumoren verliezen stukjes DNA die in de bloedbaan terechtkomen. Met deze nieuwe test kan de onderzoeker die stukjes traceren in het bloed bij een bloedtest. Vervolgens kan een speciale machine (door middel van Kunstmatige Intelligentie) het DNA dat gevonden is vergelijken met bekende gen-patronen van verschillende kankersoorten. Zo weet een onderzoeker niet alleen of een persoon kanker heeft of niet, maar ook welke vorm van kanker het is. Dat is natuurlijk essentieel voor de behandeling van de ziekte.

Lees ook:

Dit zijn de 10 meest voorkomende symptomen van kanker

Vroege diagnose

De eerste onderzoeken met de bloedtest zijn al zeer positief. Vooral de twaalf dodelijkste vormen van kanker, waaronder kanker in de blaas, darm, lymfeklieren en maag, konden snel gevonden worden door de nieuwe bloedtest. In 39 procent van de gevallen werden tumoren al in het eerste stadium ontdekt, en 69 procent in het tweede stadium. Dat is veel eerder dan nu vaak het geval is. De experts zijn daarover enorm enthousiast: hoe eerder de bloedtest kanker kan ontdekken, hoe groter de kans op genezing is. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de bloedtest ook verschillende moeilijk te diagnosticeren kankersoorten opsporen. Bijvoorbeeld tumoren in hoofd, nek, eierstokken, alvleesklier of slokdarm.

Weinig verkeerde diagnoses

Naast dat de bloedtest kanker vroeg aan het licht brengt, kan deze ook in bijna alle gevallen nauwkeurig zeggen wáár de tumoren zich bevinden in het lichaam. In maar liefst 93 procent van de 1200 testonderzoeken klopte dit helemaal. Ook is het aantal vals-positieve diagnoses heel laag: slechts 0,7 procent. Dat is veel lager dan bij testen die nu gebruikt worden om kanker te diagnosticeren.

Pilot met de bloedtest

Volgens wetenschappers is de bloedtest om kanker op te sporen uit het onderzoek accuraat genoeg gebleken, en daarom start dit najaar een pilottest op grote schaal. De Britse gezondheidsdienst NHS zal deze pilot onder 140.000 Britten uitvoeren. Het onderzoek is gericht op mensen met een verhoogd risico op kanker, inclusief 50-plussers. De resultaten van de pilot worden in 2023 verwacht.

Bron | Science Daily, Scientias, The Guardian

Beeld | iStock

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden