Margriet logo
nieuwe behandeling epilepsie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuwe behandeling voor chronische epilepsie kan andere ziektes mogelijk ook genezen

In Nederland zijn er ongeveer 130.000 mensen met chronische epilepsie. Voor sommige mensen is medicatie of opereren geen oplossing. Maar er is hoopvol nieuws: onderzoekers denken dat precisiebestraling, dat nu al wordt ingezet voor kankerbehandelingen, mogelijk een uitkomst kan bieden.

Dat is niet alleen voor mensen met epilepsie goed nieuws, want deze behandeling zou in de toekomst mogelijk ook andere ziektes kunnen genezen.

Nieuwe behandeling voor chronische epilepsie

Ongeveer dertig tot veertig procent van de mensen met chronische epilepsie reageert niet op medicijnen. Ook is opereren vaak geen optie. Maar volgens onderzoekers en artsen van radiotherapiecentrum Maastro, epilepsiecentrum Kempenhaeghe en Maastricht UMC+ zou precisiebestraling wél een uitkomst kunnen zijn voor mensen met zeer moeilijk behandelbare vormen van epilepsie.

Deze behandelmethode wordt in Nederland wel al gebruikt voor kankerbehandelingen, maar nog niet voor epilepsie. In andere landen is dat al wel het geval.

Volledig genezen van epilepsie

Aan Editie NL vertelt Albert Colon, neuroloog en klinisch neurofysioloog bij ACE Kempenhaeghe en Maastricht UMC, dat ze denken dat een deel van de mensen met epilepsie door deze behandeling geen epileptische aanvallen meer zullen krijgen en dat sommige mensen zelfs helemaal kunnen genezen.

Nauwkeuriger bestralen

In het najaar start het onderzoek naar de inzet van bestraling bij mensen met epilepsie in Nederland. Hoewel de onderzoekers hoopvol zijn over deze nieuwe behandelmethode bij moeilijk behandelbare vormen van epilepsie, zitten er natuurlijk ook risico’s aan de bestraling verbonden. Zo kan de bestraling ook gezond weefsel beschadigen. Vooral in de hersenen is het daarom natuurlijk belangrijk om zo precies mogelijk te bestralen. Maar met de subsidie die de onderzoekers hebben gekregen, kunnen ze een nauwkeuriger bestralingsapparaat aanschaffen. Dit moet niet alleen de schade aan gezond weefsel beperken, maar ook bijwerkingen zoals hoofdpijn verminderen.

Andere ziektes genezen

De precisiebestraling biedt niet alleen voor epilepsie hoopvol nieuws, maar dit zou in de toekomst mogelijk ook andere ziektes kunnen genezen. Zo wordt er op dit moment ook onderzoek gedaan naar of dit kan helpen bij psychiatrische aandoeningen, zoals een dwangstoornis, en hartritmestoornissen.

Bron | RTL Nieuws

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden