null Beeld

Nieuw tekenvirus ontdekt: hoe beschermen we onszelf in de Nederlandse bossen?

Behalve de ziekte van Lyme, kun je van een tekenbeet in Nederland nu ook hersen(vlies)ontsteking krijgen. Hoe veilig zijn onze bossen nog en wat kunnen we doen om onszelf te beschermen?

Vorige week maakte het RIVM bekend dat er op de Sallandse heuvelrug een paar teken met het zogeheten teken-encefalitisvirus (TBE-virus) zijn gevonden. Dit virus kan, na een beet, bij mensen hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaken. Tot voor kort kwam het virus alleen in andere Europese landen voor, zoals Oostenrijk en Duitsland, maar nu is het dus ook in Nederland ontdekt.

Meeste mensen worden niet ziek

De kans dat je het virus in Nederland oploopt en er dan ook nog eens ziek van wordt, is echter erg klein. Behalve dat er nog maar zeer weinig teken in Nederland besmet zijn (en tot nu toe alleen op de Sallandse heuvelrug zijn aangetroffen), worden de meeste mensen niet ziek na een beet van een besmette teek, of ze krijgen hooguit milde klachten die binnen één à twee weken overgaan. Het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet is ook veel kleiner dan op de ziekte van Lyme. Van alle mensen die in Nederland door een teek worden gebeten, krijgt ongeveer twee procent de ziekte van Lyme. Tot nu toe zijn er geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het teken-encefalitisvirus.

Wel extra alert zijn

Toch is de ontdekking volgens het RIVM wel een extra reden om jezelf tegen tekenbeten te beschermen. Het is ook belangrijk om de parasieten zo snel mogelijk te verwijderen, al is het maar om de kans op Lyme en andere ziekten die ze kunnen overbrengen, te verkleinen. Drink ook liever geen rauwe melk in gebieden waar het teken-encefalitisvirus voorkomt. De kans dat je het via deze weg oploopt, is weliswaar zeer klein, maar landbouwhuisdieren zoals schapen, geiten en koeien kunnen namelijk ook besmet raken. Zij scheiden het virus dan uit in de melk.

Oppassen bij deze klachten

Ben je toch gebeten en krijg je klachten zoals een groter wordende vlek of ring op de beetplek, of koorts en hoofdpijn in de dagen na een tekenbeet? Neem dan contact op met je huisarts. Deze klachten kunnen wijzen op de ziekte van Lyme of teken-encefalitis.

Vaccin

In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, wat wordt veroorzaakt door een bacterie, bestaat er tegen het teken-encefalitisvirus wel een vaccin. Deze geeft 95 procent bescherming. Als je langere tijd gaat wandelen of kamperen in de Alpenlanden of andere gebieden waar teken-encefalitis veel voorkomt, wordt aangeraden je te laten vaccineren. Op de website van de Landelijke Coördinatie Reizigersadvisering kun je vinden waar vaccinatie geadviseerd wordt. Vooralsnog ziet het RIVM, dat samen met andere organisaties de verspreiding van het TBE-virus in de gaten houdt, geen reden om in Nederland te vaccineren.

Bron | Vaccinaties op Reis, RIVM, tekenradar.nl, NU.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden