zo vaak sporten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: zó vaak per week sporten is voldoende

Volgens de Gezondheidsraad moeten volwassenen per week ongeveer 150 minuten matig intensief bewegen. Moet je daarvoor drie of vier keer per week aan de slag of is alleen in het weekend ook voldoende? Amerikaans onderzoek geeft antwoord.

Lukt het alleen om in het weekend te sporten? Geen probleem, volgens Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Dat toont namelijk aan dat je sportsessies niet per se over de week hoeft te verdelen.

Zo vaak sporten is voldoende

Onderzoekers keken tien jaar lang naar de leefstijl van maar liefst 350.978 Amerikanen. De deelnemers waren gemiddeld 41 jaar oud. Sommigen bewogen 75 minuten per week intensief met zwemmen, voetballen of hardlopen. Anderen kwamen 150 minuten per week matig intensief in beweging, bijvoorbeeld door te wandelen. Eén groep kwam aan de beweegrichtlijnen door drie tot vier keer per week te sporten. Een andere groep deed dat slechts een tot twee keer per week, maar kwam wel even lang in actie. Een derde groep kwam niet wekelijks aan de beweegrichtlijnen. Wat blijkt? “Individuen die de aanbevolen hoeveelheid fysieke activiteit beoefenen, hebben dezelfde voordelen, of ze dat nu verspreiden over meerdere sessies per week of niet”, aldus de onderzoekers.

Minder sterfgevallen in actieve groep

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar het aantal sterfgevallen onder de deelnemers en de oorzaak van hun dood. Daaruit blijkt dat van de mensen die voldoende bewogen – of dat nu twee of vijf keer per week was – minder overleden waren dan van de inactieve groep. Volgens het onderzoek maakt het niet uit hoe vaak je in beweging komt, áls je maar voldoende beweegt. Toch is het volgens Dr. John Tabacco, internist en arts sportgeneeskunde, nog steeds een goed idee om meerdere keren per week te zweten. “Dit onderzoek kijkt specifiek naar het verband tussen bewegen en sterfte, niet naar andere voordelen van lichaamsbeweging”, vertelt hij tegen Today. “De endorfine die wordt geproduceerd als we dagelijks bewegen is goed voor je en zorgt voor een kwalitatiever leven.” Gelukkig kun je ook met déze dagelijkse activiteiten in beweging komen.

Bron | AD, Today

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden