Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw onderzoek: zó ongezond is het om je ontbijt over te slaan

Neem jij 's ochtends genoegen met een kop koffie of ontbijt je als een keizer? In het eerste geval wordt het misschien tijd om je eetgewoonten wat aan te passen.  Recent onderzoek wijst namelijk uit dat er een verband is tussen slechte ontbijters en het risico op hart- en vaatziekten.

Uit een studie die onlangs werd gepubliceerd in het vakblad Journal of the American College of Cardiology bleek, dat mensen die nooit ontbijten 89% meer kans hadden om te sterven aan een hartziekte dan degenen die elke dag ’s morgens iets aten.

Grootschalig onderzoek

De resultaten komen van een onderzoek onder 6.500 Amerikaanse proefpersonen tussen de 40 en 75 jaar, die 19 jaar lang werden gevolgd in hun leefgewoonten. De groep werd gevraagd naar hun ontbijtgewoonten. Daarop antwoordde 5,1% van de proefpersonen nooit ’s morgens te eten. Verder ontbeet 10,9% zelden en 25% slechts op sommige dagen. Maar liefst 59% at ’s morgens altijd een ontbijt. In de jaren dat de mensen werden gevolgd, overleden er 619 mensen aan cardiovasculaire aandoeningen. De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten met het aantal niet-ontbijters. Daaruit bleek dat de niet-ontbijters 89% meer kans hadden om te sterven aan een hartziekte dan degenen die elke dag ’s morgens iets aten. Het overslaan van het ontbijt vergroot bovendien de kans op obesitas, te hoge cholesterolwaarden, een verhoogde bloeddruk en diabetes-type 2.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Kleine kanttekening

Volgens de onderzoekers konden andere variabelen, zoals sociaal-economische status, BMI en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij het onderzoek worden uitgesloten. Er is echter wel ruimte voor een kleine kanttekening. Er werd in het onderzoek namelijk niet gevraagd wat voor sóórt ontbijt de proefpersonen aten. Bovendien was het niet duidelijk of de proefpersonen hun ontbijtgewoonten in de loop der jaren hadden veranderd. Volgens de wetenschappers is er dus meer onderzoek nodig om het verband verder aan te tonen en om de oorzaken te achterhalen.

Lees ook

Wat is gezonder: een hard- of zachtgekookt ei?

Bron| Nederlands Dagblad, Journal of the American College of Cardiology

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden