Vogelgeluiden Beeld Getty Images/500px
Beeld Getty Images/500px

Nieuw onderzoek: zien en horen van vogels verbetert je humeur

Een heerlijke wandeling door het bos maken waar je vooral de vogelgeluiden om je heen hoort: veel mensen worden rustig en vrolijk van deze geluiden. Dit is dan ook helemaal niet zo gek, want uit een nieuw onderzoek is gebleken dat het horen en zien van vogels de mentale gezondheid verbetert. En niet alleen op het moment zelf.

Uit nieuw onderzoek van het Britse King’s College London blijkt dat het zien of horen van vogels zorgt voor een verbetering van het mentale welzijn die tot acht uur kan aanhouden.

Zien en horen van vogels

Het team van onderzoekers ontwikkelden een app: Urban Mind. Op deze app konden de 1292 deelnemers, overal ter wereld, drie jaar lang invullen of ze vogelgeluiden hoorden en wat dit deed met hun geestelijke gesteldheid. De app vroeg elke dag drie keer of ze vogels konden zien of horen, waarna ze vragen over hun mentale staat moesten beantwoorden. Zo kon het onderzoeksteam een verband aantonen en inschatten hoelang het effect aanhield.

Zowel gezonde mensen als depressieve personen bleken baat te hebben bij de natuurbeelden en geluiden. De wetenschappers hielden rekening met gelijktijdig optredende omgevingsfactoren, zoals de aanwezigheid van bomen, planten en rivieren. Het positieve effect was zodoende puur en alleen aan de vogels toe te schrijven.

Positieve stemming

Onderzoeksassistent Ryan Hammoud legt aan Scientias uit: “Er is groeiend bewijs voor de geestelijke gezondheidsvoordelen van de omgang met de natuur. Intuïtief denken we dat de aanwezigheid van vogels en hun geluiden een positieve invloed heeft op ons humeur. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de impact van vogels op de geestelijke gezondheid in realtime en buiten het laboratorium.”

Verder legt Hammoud uit dat door het gebruik van de app ze voor het eerst een directe link hebben aangetoond tussen het zien of horen van vogels en het hebben van een positieve stemming. “We hopen dat dit ervoor gaat zorgen dat vogels en hun leefomgeving beter worden beschermd, en dat er in en om woonwijken meer ruimte komt voor (zang)vogels. Niet alleen om de biodiversiteit te vergroten, maar ook ten bate van onze geestelijke gezondheid.”

Wetenschappelijke basis

Professor Andrea Mechelli vult aan: “Onze studie biedt een wetenschappelijke basis voor het creëren en onderhouden van groene ruimtes, waar volop vogels rondvliegen. We hebben bewezen dat deze gebieden een positieve werking hebben op onze geestelijke gezondheid. Bovendien kunnen onze bevindingen ervoor zorgen dat mensen met een psychische aandoening, zoals depressie meer worden gestimuleerd en zodoende vaker in aanraking komen met vogels.”

Bron | Scientias

Sanne van De WeteringGetty Images/500px

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden