Nieuw bevolkingsonderzoek naar longkanker Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Nieuw onderzoek voor snelle opsporing van longkanker gaat van start

Longkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 14.000 mensen in Nederland vastgesteld. Deze vorm van kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt en is daardoor lastig te behandelen. Om die behandeling te verbeteren, wordt een grootschalig bevolkingsonderzoek opgezet. 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar kunnen de komende maanden een uitnodiging verwachten.

Het bevolkingsonderzoek is onderdeel van een nieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Het onderzoek wordt ook uitgevoerd in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk.

Onderzoek naar longkanker

Waar longkanker verschillende oorzaken heeft, is roken toch de meest bekende. Dit onderzoek richt zich dan ook op rokers. “Het onderzoek is bedoeld voor mensen die lange tijd in hun leven roken of in het verleden lang hebben gerookt,” legt onderzoeker Carlijn van der Aalst uit aan het Erasmus MC. “Het vroeg opsporen van longkanker, nog voordat het klachten geeft, noemen we ook wel longkankerscreening of een bevolkingsonderzoek.”

In Nederland wordt het onderzoek gedaan in drie regio’s. Hiervoor krijgen 400.000 Nederlanders een uitnodiging. Het gaat hierbij om mensen die in de buurt van de screeningslocaties wonen. De eerste regio waar het onderzoek zal gaan starten is het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Maar niet alle 400.000 Nederlanders zullen onderzocht worden. Om te bepalen of iemand daadwerkelijk deel kan nemen aan de studie, moet er een vragenlijst ingevuld worden. Aan de hand daarvan wordt bepaald of ze voldoen aan alle eisen voor het onderzoek.

Screening

Longkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker, maar is meestal lastig te behandelen. Dit komt doordat de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt, als er al klachten zijn. Uit de Nelson-studie, die onderzoekers van onder andere het Erasmus MC in 2020 publiceerden in New England Journal of Medicine, bleek al dat het screenen van (ex-)rokers de longkankersterfte flink kan laten dalen. Het vroeg opsporen van longkanker met een CT-scan kan er volgens dit onderzoek voor zorgen dat de sterfte aan longkanker bij rokers en ex-rokers met 25 procent of zelf meer omlaag gaat. Dit zou in Nederland betekenen dat er op termijn zo’n 1500 tot 2500 mensen per jaar minder overlijden aan deze vorm van kanker.

Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek dat nu van start gaat, 4-IN-THE-LUNG-RUN, is het beantwoorden van een belangrijke vraag: hoe bereiken en informeren we de mensen die het meeste risico lopen? “We zullen vaker te maken hebben met mensen die moeilijker bereikbaar zijn of misschien meer moeite hebben met het begrijpen van de informatie,” aldus van der Aalst. “Juist voor deze mensen is het belangrijk om ze te bereiken en te helpen bij het begrijpen van de informatie.”

Een andere vraag die de onderzoekers dolgraag willen beantwoorden is hoe vaak een CT-scan gemaakt moet worden. “Bij 8 van de 10 deelnemers worden naar verwachting geen afwijkingen gevonden op de eerste CT-scan. Hebben zij dan een jaar later toch een nieuwe CT-scan nodig, of is het veilig om daar twee jaar mee te wachten? Dat wordt met deze studie ook onderzocht.” Als er iets verdachts gevonden wordt op de CT-scan, dan wordt een deelnemer vanzelfsprekend doorgestuurd naar een longarts, waar vervolgonderzoek gedaan wordt, om te kijken of het echt om longkanker gaat.

Voorkomen is beter dan genezen

Dat is wat de onderzoekers willen benadrukken. Stoppen met roken en eigenlijk zelfs nooit beginnen, is de beste manier om longkanker en overlijden daardoor te voorkomen. Daarom staan er ook rookstopcoaches klaar voor deelnemers die nog wel roken en op zoek zijn naar ondersteuning.

Bron | Erasmus MC

Nynke KooyGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden