Margriet logo
Verhoogde kans op overlijden aan kanker door diabetes type 2 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: verhoogd risico op overlijden aan kanker bij diabetes type 2

Volgens het Diabetes Fonds heeft een op de vijf volwassenen met kanker ook diabetes. Nu blijkt ook uit een nieuw onderzoek van de London School of Hygiene & Tropical Medicine dat diabetes type 2-patiënten meer kans hebben om te overlijden aan elke vorm van kanker dan mensen zonder diabetes.

Voor het onderzoek keken assistent professor in de epidemologie Suping Ling en haar collega’s naar een database van meer dan 137.800 mensen in het Verenigd Koninkrijk van 35 jaar of ouder mét diabetes type 2. De onderzoekers volgden van 1998 tot 2018 of bij een van de deelnemers de diagnose kanker was gesteld en wat de gevolgen van hun aandoening waren.

Aan het einde van de onderzoeksperiode werden deze uitkomsten vergeleken met mensen in de algemene Britse bevolking met hetzelfde type kanker en andere vergelijkbare kenmerken, zoals leeftijd en gewicht. Cijfers voor de algemene bevolking zijn afkomstig van het Office for National Statistics en omvatten mensen met en zonder diabetes type 2.

Meer kans op overlijden

De resultaten laten zien dat de deelnemers met diabetes type 2 18 procent meer kans hadden om te overlijden aan elke vorm van kanker dan de ‘algemene bevolking’. Hun risico om specifiek te overlijden aan colorectale- lever-, alvleesklier- of endometriumkanker, was ongeveer twee keer zo hoog.

“Patiënten met diabetes type 2 leven langer en als gevolg daarvan wordt hun lichaam langer blootgesteld aan insulineresistentie, wat hun risico op kanker verhoogt,” vertelt Ling aan Newsscientist.

Borstkankersterfte

De resultaten laten ook zien dat de borstkankersterfte negen procent hoger was bij de deelnemers met diabetes type 2. Dit percentage steeg met 4,1 procent per jaar onder de deelnemers die 55 jaar oud waren bij het begin van het onderzoek. Volgens Jonathan Stegall van The Center for Advanced Medicine, zou de nieuwe studie artsen moeten helpen mensen met diabetes type 2 te controleren op een mogelijk verhoogd risico op kanker.

Eerder onderzoek

In 2019 werd er al onderzoek gedaan door onderzoeker Jetty Overbeek naar de link tussen diabetes type 2 en kanker. Voor haar onderzoek selecteerde ze iedereen met diabetes uit het PHARMO Datanetwerk. Dit is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van gezondheid.

De resultaten lieten zien dat zowel mannen als vrouwen met diabetes type 2 1,3 keer vaker colorectaal kanker hebben dan mannen en vrouwen zonder diabetes. Daarbij hebben mannen met diabetes type 2 vaker een tumor aan het einde van de dikke darm en vrouwen juist aan het begin van de dikke darm. Vrouwen met borstkanker en diabetes type 2 hebben vaker een agressiever type borstkanker dan vrouwen met borstkanker zonder diabetes.

Overbeek pleitte daarom voor meer onderzoek, waarbij meer rekening wordt gehouden met het soort kanker, het geslacht, de locatie en de aard van de tumor. “Het is belangrijk dat verder uit te diepen, want als je in onderzoek geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen en het type en de karakteristieken van de tumor, vertroebelt dat de resultaten. We hebben kortom veel meer data nodig en het is dan ook goed dat inmiddels Europese studies gedaan worden,” vertelde ze aan Doq, een kennisplatform voor en door artsen.

Leeftijd een belangrijke factor

Verder verwacht Overbeek dat de discussie over de relatie tussen diabetes type 2 en kanker voorlopig blijft bestaan. “We weten dat het aantal ouderen toeneemt en dat leeftijd een factor is in de ontwikkeling van diabetes type 2. We weten ook dat leeftijd een factor is in het ontwikkelen van kanker. Bij deze patiëntgroep zal dus steeds discussie gevoerd blijven worden over de vraag welke rol de medicatie speelt als iemand met diabetes type 2 kanker krijgt.”

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden