Nieuw onderzoek: ‘Veertien procent van de wereldbevolking heeft de ziekte van Lyme gehad’ Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Nieuw onderzoek: ‘Veertien procent van de wereldbevolking heeft de ziekte van Lyme gehad’

Het aantal mensen dat de ziekte van Lyme heeft of heeft gehad, is véél hoger dan lange tijd gedacht werd. Maar liefst één op de zeven mensen ter wereld zou deze ziekte, veroorzaakt door een tekenbeet, doorgemaakt hebben. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Chinese wetenschappers.

Chinese wetenschappers kwamen tot deze conclusie door analyse van de bloedresultaten van 89 andere studies; in totaal werkten meer dan 160.000 mensen mee aan het onderzoek.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme ontstaat door een besmetting met de bacterie Borrelia burgdorferi. Ongeveer één op de vijf teken draagt deze bacterie bij zich, en kan mensen daar via een beet mee besmetten. Niet iedereen die gebeten wordt door een teek die besmet is met Borrelia burgdorferi, loopt ook direct de ziekte van Lyme op, maar de exacte oorzaak hiervan is nog onduidelijk. Elk jaar worden ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders door een teek gebeten; van hen krijgen zo’n 27 duizend mensen de ziekte van Lyme. Hoewel een aanzienlijk aantal van en weer geneest, houden 1000 tot 1500 mensen langdurige of chronische klachten.

Vaak is het eerste teken van de ziekte van Lyme een rode kring rondom de plek waar de teek je gebeten heeft. Andere mogelijke symptomen van de ziekte van Lyme zijn een vervelend, grieperig gevoel, met koorts, hoofdpijn en vermoeidheid, en spierpijn of gewrichtsklachten. Op langere termijn kan de bacterie zich ook verspreiden naar de bloedbaan en diverse organen, waardoor een groot scala aan verschillende klachten kan ontstaat.

Verschillen per regio

Niet overal komen teken evenveel voor, en ook de hoeveelheid teken die besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi verschilt van land tot land. Dat is hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat de Chinese wetenschappers grote verschillen zagen in de percentages besmette mensen per regio van de wereld.

Zo blijkt dat in Midden-Europa, waar onder andere Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland onder vallen, de meeste mensen de ziekte van Lyme gehad hebben: daar zou ruim twintig procent van de mensen antistoffen tegen de bacterie in hun bloed hebben. Daarna volgen Oost-Azia met 15,9 procent, en West-Europa - waar Nederland ook onder valt - met 13,5 procent. De ziekte van Lyme komt het minst voor bij mensen in het Caraïbisch gebied, waar slechts twee procent antistoffen tegen Borrelia burgdorferi in hun bloed hadden. Deze cijfers zouden echter beïnvloed kunnen worden door de hoeveelheid bloedtesten die gedaan worden in deze regio's: als Lyme vaker voorkomt, wordt er ook meer onderzoek naar gedaan.

Toename van ziekte van Lyme

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de ziekte van Lyme in de laatste twaalf jaar verdubbeld is in hoe vaak het voorkomt wereldwijd. In Nederland is het aantal volgens het RIVM in de afgelopen twintig jaar zelf verviervoudigd. Dat kan diverse redenen hebben. Waarschijnlijk heeft het te maken met de langere, droge zomers door de klimaatverandering, de migratie van dieren door ontbossing en meer contact met huisdieren, die ook teken bij zich kunnen dragen.

Bron | RIVM, Science Alert

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden