null Beeld

Nieuw onderzoek: overgewicht verkleint overlevingskans kanker

Overgewicht en obesitas zorgen voor een groot risico op onder andere diabetes, leververvetting en kanker. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat overgewicht, op volwassen leeftijd, bovendien invloed heeft op de overlevingskansen, na de diagnose van bepaalde soorten kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor kankerpreventie gaf al eerder adviezen omtrent het belang van een gezond gewicht. “Op basis van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker wisten we al dat overgewicht één van de belangrijkste risico’s is voor het krijgen van kanker”, zegt Germund Daal van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. “Welke rol overgewicht speelt ná de diagnose kanker was nog een groot vraagteken.”

Mate en aantal jaren van overgewicht

Nieuw onderzoek brengt daar nu verandering in. Wetenschappers van het International Agency for Research on Cancer (IARC) onderzochten de rol van overgewicht op volwassen leeftijd en op de overlevingskansen bij de belangrijkste vormen van borst- en darmkanker. Hieruit bleek dat hoe langer iemand op volwassen leeftijd te zwaar is, de kans op een genezing van deze vormen van kanker kleiner wordt. Ook de mate waarin iemand te zwaar is, heeft invloed.

Overlevingskansen

De onderzoekers baseren deze conclusie op een studie onder 47000 Zweedse vrouwen. De vrouwen werden een aantal jaren gevolgd en hun medische gegevens werden aan het einde van de onderzoeksperiode geanalyseerd. Van de testgroep kregen 1500 deelnemers binnen een aantal jaar, een vorm van borst- of darmkanker. Per jaar dat vrouwen te zwaar werden bevonden op volwassen leeftijd, nam de overlevingskans na deze diagnose af.

Vroege leeftijd

“De nieuwe bevindingen geven aan hoe belangrijk het is om overgewicht en obesitas te voorkomen in relatie tot de overleving van veelvoorkomende kankersoorten zoals borst- en darmkanker”, zegt onderzoekster Dr. Isabelle Soerjomataram. “Hier moet al op een vroege leeftijd aan gewerkt worden.”

Lees ook

Wat is de beste manier om overtollig buikvet te verliezen?

Bron| Wereld Kanker onderzoek Fonds

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden