Margriet logo
Mindfulness versus antidepressiva. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: mindfulness net zo effectief bij een angststoornis als antidepressiva

Bij een angststoornis kan een antidepressivum voorgeschreven worden, maar de bijwerkingen daarvan kunnen ingrijpend zijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een andere behandeling, zonder bijwerkingen, ook zou kunnen helpen: mindfulness.

Bij een angststoornis zijn er meerdere behandelingen mogelijk, zoals medicatie in de vorm van tranquilizers of antidepressiva en cognitieve gedragstherapie. Deze behandelingen zijn vaak effectief, maar bij alle patiënten. Met die kennis in het achterhoofd besloot een groep Amerikaanse onderzoekers het effect van mindfulness op een angststoornis te onderzoeken.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een training in aandacht waarbij je leert in contact te komen met het hier en nu. Daarbij observeer je je eigen denkprocessen en gevoelens. Wat heb je daaraan? Door dit te doen, word je je bewust van je gedachten en kun je er daardoor beter afstand van nemen en minder meegesleurd worden in je gedachtenpatronen. Daardoor ervaar je meer innerlijke rust. Je leert beter te voelen en ontdekken wat er bij je speelt en bent met je bewustzijn in het nu in plaats van in het verleden of de toekomst.

Mindfulness bij een angststoornis

Dat mindfulness kan helpen om angstgevoelens te verminderen bleek al uit een eerder onderzoek. De Amerikaanse onderzoekers zijn hierop doorgegaan en hebben geprobeerd te achterhalen hoe effectief deze methode is in vergelijking met bijvoorbeeld antidepressiva.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar het effect van een ‘mindfulness based stress reduction’ training. Dit werd vergeleken met het effect van escitalopram, een antidepressivum dat vaak wordt voorgeschreven bij angstklachten. Er werden meer dan 200 deelnemers met een angststoornis gevolgd in het onderzoek dat acht weken duurde. Daarbij kreeg één groep elke week een sessie mindfulness en de andere groep elke dag antidepressiva als behandelmethode.

Mindfulness werkt net zo goed als antidepressiva

Nadat de acht weken voorbij waren, gaven beide groepen aan minder angst te ervaren. De onderzoekers zagen dat het verschil zo minimaal was, dat ze de conclusie konden trekken dat de behandelmethodes even effectief zijn. Na deze acht weken bleef bij allebei de groepen hun angststoornis afnemen. Ook in deze fase was geen verschil op te merken. De onderzoekers trekken daarom de conclusie dat bij een angststoornis mindful based stress reduction net zo goed werkt als het antidepressivum escitalopram. Bijkomend voordeel is dat mindfulness geen bijwerkingen heeft. Dat is bij escitalopram wel anders, want daarbij kun je last krijgen van duizeligheid, maag-darmklachten en hoofdpijn.

Bron | SeeTrue Mindfulness, EOS Wetenschap, JAMA Psychiatry

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden