Margriet logo
Er is een link tussen snelwandelen en intelligentie. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw onderzoek: mensen die snel lopen, zijn intelligenter dan langzame wandelaars

Wandel je in rap tempo van A naar B? Dan is de kans groot dat je nogal intelligent bent. Nieuw onderzoek toont aan dat er een verband is tussen je wandeltempo en je intelligentie. Zo zit dat.

In nieuw onderzoek uit Nieuw-Zeeland bestudeerden de onderzoekers het bewegingspatroon van 900 deelnemers. Zij werden van hun derde tot hun vijfenveertigste gevolgd. Daaruit bleek dat de snelheid waarmee je wandelt verband heeft met je slimheid. Deelnemers die snel wandelden scoorden veel hoger op de intelligentietest. De deelnemers met een langzaam wandeltempo bleken juist een stuk minder intelligent te zijn. De deelnemers die snel wandelen, waren bovendien een stuk stabieler dan de langzame wandelaars.

De link tussen intelligentie en snelwandelen

Uit het onderzoek bleek ook dat de langzamere wandelaars vaak eerder verouderden dan de snelle wandelaars. Bij de trage lopers nam het hersenvolume in rap tempo af en werd het risico op dementie groter. Voor je gezondheid loont het dus om er flink de pas in te zetten tijdens een wandeling.

De invloed van een hoog wandeltempo op je levensverwachting

De Mayo Clinic doet er nog een schepje bovenop: snel lopen kan er volgens hen voor zorgen dat je langer leeft. Het gaat daarbij om honderd stappen zetten per minuut. Je algemene fysieke functioneren lijkt meer bepalend te zijn dan je BMI als het gaat om langer leven. In dat geval kunnen snelwandelaars met een hoog BMI dan mogelijk langer leven dan tragere wandelaars. De vrouwelijke deelnemers die snel wandelden hadden een gemiddelde levensverwachting van 87 jaar en vrouwen die langzamer liepen 72 jaar. Dat scheelt 15 jaar!

Cardiotraining

Hetzelfde onderzoek toont ook aan dat je met deze vorm van laag-intensieve cardiotraining je hart kunt versterken en dat het helpt om de gezondheidsrisico’s van overgewicht en obesitas te verlagen. Om de vruchten te plukken van snelwandelen is het wel belangrijk om dit regelmatig te doen. Kortom: snel lopen is goed voor je lichaam én je levensverwachting.

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden