Kan een gehoorapparaat helpen bij dementie? Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Nieuw onderzoek: hoortoestel kan helpen bij voorkomen van dementie

Het klinkt misschien een beetje bizar, maar als je gehoorverlies hebt, kan een hoortoestel een belangrijk onderdeel zijn bij het voorkomen van dementie. Dat blijkt uit onderzoek. Er is een belangrijk verband tussen gehoorverlies en dementie: als je gehoorverlies hebt, loop je meer risico om een vorm van dementie te ontwikkelen.

Kan een hoortoestel dementie voorkomen?

Een nieuwe studie toont aan dat het beheersen van gehoorverlies mogelijk kan helpen geheugenverlies te verminderen of vertragen. Deze studie werd gepubliceerd in JAMA Neurology: een Amerikaans medisch tijdschrift. Bij deze studie werden 3.243 al bestaande studies onder de loep genomen. Het onderzoek richtte zich op het verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang over een tijdsbestek van twee tot 25 jaar. Uit dit onderzoek bleek dat mensen met gehoorverlies die een gehoorapparaat droegen, drie procent beter presteerden op cognitieve scores (geheugen, taal en concentratie.) Het dragen van een hoortoestel zorgde op de lange termijn voor 19 procent minder geheugenverlies.

“Dementie is veel gemakkelijker te voorkomen dan te behandelen, en buitengewoon moeilijk om te keren,” zegt senior studieauteur Dr. Benjamin Tan, onderwijsassistent aan de Yong Loo Lin School of Medicine, National University of Singapore: hij was betrokken bij het onderzoek.

Ingrijpen bij gehoorverlies

Gehoorverlies vergroot het risico op geheugenverlies, maar het is vrij makkelijk te corrigeren. Dr. Thomas Holland (arts-wetenschapper van het Rush Institute for Health Ageing) raadt aan om je te laten testen op gehoorverlies. “En als u gehoorverlies heeft, spreek dan met uw audioloog of KNO-arts om te zorgen voor de juiste en optimale correctie om het potentiële risico op dementie en cognitieve achteruitgang te voorkomen.”

Tan voegt daaraan toe dat als er sprake is van gehoorverlies, het nooit te vroeg is om in te grijpen. De voordelen van hoortoestellen nemen volgens het onderzoek na een tijd alleen maar toe. “Daarom moeten patiënten met gehoorverlies nu met de behandeling beginnen, als ze over een paar jaar de voordelen willen zien.”

Volgens Tan kun je ook baat hebben bij een hoortoestel als je al een milde cognitieve stoornis hebt. Wanneer je in dat geval later begint met het gebruiken van een hoortoestel, kun je er toch nog steeds voordeel van hebben: in dat geval loop je twintig procent minder risico om dementie te krijgen. “Een vroege behandeling wordt aangeraden, maar dit betekent dat het nooit te laat is om hoortoestellen te gaan gebruiken.”

Bron | CNN, JAMA Network

Saskia WinkensGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden