Gescheurde meniscus  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: fysiotherapie en operatie even effectief bij een gescheurde meniscus

Een meniscus is een schijfje van kraakbeen in de knie. Iedere knie heeft er twee, tussen het bovenbeen en onderbeen. Wanneer je ouder wordt, is de kans groter dat je meniscus gaat scheuren. Je kunt er dan voor kiezen om een operatie te doen, maar er is ook een andere manier. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat fysiotherapie net zo effectief is.

Het gaat om een onderzoek van het stadsziekenhuis van Amsterdam (OLVG) in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Julia Noorduyn, fysiotherapeut én bewegingswetenschapper, die vrijdag op dit onderwerp promoveert, volgde 321 patiënten gedurende vijf jaar. Noorduyn vertelt aan het Parool dat door dit onderzoek naar voor is gekomen dat fysiotherapie de voorkeur heeft bij een gescheurde meniscus. Het is goedkoper, gezonder, en geen kans op complicaties, zoals bij een operatie.

De meniscus

De meniscus functioneert als schokdemper en draaischijf tussen het boven- en onderbeen. Dit stukje kraakbeen is belangrijk, omdat het boven- en onderbeen niet goed op elkaar passen. Noorduyn legt uit dat naarmate we ouder worden, de kwaliteit van de meniscus minder wordt, waardoor er makkelijk een scheur in kan komen. “Vooral mensen van middelbare leeftijd en ouder kampen ermee. Je hoeft er overigens geen last van te hebben. Op een MRI-scan zien we wel eens een scheur, zonder dat iemand daar last van heeft. We weten nog niet precies wat daarvan de reden is.”

Nieuw onderzoek

Noorduyn volgden een groep van 321 meniscuspatiënten tussen de 45 en 70 jaar over een periode van vijf jaar. Negen ziekenhuizen in het hele land werkten mee, waaronder het OLVG en het Amsterdam UMC. “Het ene deel kreeg een kijkoperatie, waarbij het gescheurde gedeelte van de meniscus werd verwijderd. Zij waren ongeveer twee weken na de operatie weer redelijk op de been,” legt ze uit.

“De anderen kregen zestien behandelingen fysiotherapie, gedurende acht weken. Dan moet je onder andere denken aan balans- en krachtoefeningen om de stabiliteit van de knie te verbeteren en de spieren rond de knie te versterken. Nee, geen massage, tape of dry needling, die hebben bij dit soort klachten geen bewezen effect.”

Resultaten

Noorduyn legt uit dat voor dit onderzoek de beperkingen van de knie goed in kaart zijn gebracht. Dit werd na drie en zes maanden, een jaar, twee jaar, en vijf jaar herhaald. “We hebben voornamelijk gekeken naar het verschil tussen fysiotherapie en de operatie voor de ervaren kniefunctie bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als wandelen, hardlopen, sporten en lang staan. We hebben twee en vijf jaar na behandeling röntgenfoto’s gemaakt, en daarnaast hebben de deelnemers vijf jaar lang trouw hun vragenlijsten ingevuld,” vertelt ze.

Uit het onderzoek is gebleken dat de herstelresultaten van fysiotherapie en een operatie even effectief zijn. “Wat mij betreft heeft fysiotherapie de voorkeur. Het is niet alleen veel goedkoper voor de zorg, een operatie brengt ook altijd het risico van complicaties met zich mee. Daarnaast heeft bewegen ook positieve effecten op de algehele gezondheid,” aldus Noorduyn.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Parool

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden