Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuw onderzoek: er bestaan slechts 4 persoonlijkheden

4-persoonlijkheden.jpg

Natuurlijk is ieder mens uniek. Maar als we de onderzoekers mogen geloven, zijn er maar vier verschillende persoonlijkheden. Deze persoonlijkheden zouden ‘gemiddeld’, ‘gereserveerd’, ‘rolmodel’ of ‘egocentrisch’ zijn. Nieuwsgierig in welke categorie je valt? Lees dan snel verder!

Voor het onderzoek van de universiteit van Northwestern werden maar liefst anderhalf miljoen mensen wereldwijd ondervraagd.

Theorie van de Big Five

De antwoorden van deze proefpersonen werden door een algoritme gehaald, waarna de grote hoeveelheid informatie werd opgedeeld in vier brede persoonlijkheidstypes: gemiddeld, gereserveerd, rolmodel en egocentrisch. Het algoritme  was gebaseerd op de theorie van de Big Five. Dit zijn vijf ‘dimensies’ aan de hand waarvan iemands persoonlijkheid kan worden beschreven: extraversie, behulpzaamheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en de bereidheid om open te staan voor nieuwe dingen. Uit het onderzoek kwamen vervolgens deze vier algemene persoonlijkheden naar voren:

1. Gemiddeld

Dit persoonlijkheidstype komt het meest voor, wat de naam natuurlijk al suggereert. Mensen die een ‘gemiddelde’ persoonlijkheid hebben zijn emotioneel vaak niet heel stabiel en hebben een extraverte persoonlijkheid. Ze staan vaak niet open voor nieuwe ervaringen en vinden het fijn als alles zo vertrouwd mogelijk is.

2. Rolmodel

Mensen met dit persoonlijkheidstype zijn emotioneel vaak heel stabiel. Superheld Captain America is volgens de onderzoekers een goed voorbeeld van iemand met de persoonlijkheid van een ‘rolmodel’. Hij is afhankelijk van anderen, maar heeft tegelijkertijd wel de kwaliteiten van een goede leider.

3. Gereserveerd

Mensen met dit persoonlijkheidstype zijn emotioneel stabiel, maar scoren wel heel laag op openheid. Ze delen het liefst zo min mogelijk over zichzelf. Ze zijn prettig in de omgang en zelfbewust, maar vaak een tikkeltje introvert. Deze categorie loopt het meest uiteen qua leeftijd en geslacht.

4. Egocentrisch

De naam doet het al vermoeden: mensen met dit persoonlijkheidstype zijn vooral bezig met zichzelf. Ze zijn vaak erg extravert, maar tegelijkertijd ook gesloten. Ze gaan vaak niet zorgvuldig te werk en het helpen van een ander is niet iets wat spontaan in ze opkomt. Tienerjongens zijn in deze groep oververtegenwoordigd.

Kanttekening

Volgens de onderzoekers moet je wel een kleine kanttekening bij deze persoonlijkheden plaatsen: je persoonlijkheidstype kan veranderen naarmate je ouder wordt.  “Wanneer we naar grote groepen mensen kijken, is het duidelijk dat er bepaalde trends zijn, maar ook dat sommigen erin slagen om karaktereigenschappen te veranderen wanneer ze ouder worden,” aldus onderzoeker Luis Amaral.

Bron | HLN |
Foto | iStock |

Ook interessant