Nieuw onderzoek: een tekort aan déze voedingsmiddelen vergroot kans op ernstige coronaklachten
De een komt er met een snotneus vanaf, terwijl de ander wekenlang op de intensive care ligt na een coronabesmetting. De klachten liggen ver uit elkaar, maar hoe komt dat nou? Belgische wetenschappers komen door een nieuw onderzoek met een antwoord: alles valt of staat met je voeding.
Nieuw onderzoek: selenium en zink
Uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Gent blijkt dat mensen die hele heftige klachten hebben of zelfs overlijden aan corona een ding gemeen hebben. "Bijna alle patiënten bleken bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed te hebben", laat bio-ingenieur Du Laing weten. Tijdens het onderzoek werd het bloed bestudeerd van 138 coronapatiënten die vorig jaar opgenomen werden in het UZ Gent en het AZ Jan Palfijn. "Uit eerdere studies wisten we dat mensen met een tekort aan bepaalde voedingselementen bij sommige virale infecties veel heviger ziek worden. We wilden nagaan of dat voor Covid-19 ook zo was." Niet alleen uit het onderzoek in Gent blijkt dit zo te zijn. Eerder dit jaar kwamen ook uit Duitsland dezelfde onderzoeksresultaten.
Lees ook: Déze link bestaat er tussen slapen en het coronavirus
Tekort aan selenium en zink
Zeven op de tien Covid-patiënten hadden een ernstig tekort aan zowel selenium als zink, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Gent. "Patiënten die dat tekort niet hadden of bij wie het minder zichtbaar was, genazen sneller en 'werden duidelijk minder zwaar ziek'. "Een selenium- of zinktekort in het bloed bij ziekenhuisopname bleek zelfs een belangrijkere risicofactor dan het optreden van diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten", vertelt Du Laing. "Over al die aandoeningen als risicofactor voor ernstige Covid-symptomen wordt voortdurend gesproken, maar over een te laag gehalte aan selenium of zink in het bloed niet. Ons onderzoek geeft aan dat dit wel een rol kan spelen."
Lees ook: Dit is wanneer het coronavirus volgens onderzoek het meest besmettelijk is
Spoorelementen
In Nederland heb je al snel een te kort aan selenium en zink, om de doodeenvoudige reden dat er niet voldoende spoorelementen in de Europese bodem zitten. Hierdoor bevatten niet alleen onze groenten, maar ook vlees en zuivelproducten weinig van deze belangrijke stoffen. Maar wat zijn nou spoorelementen? Dit zijn stoffen in onze voeding waarvan ons lichaam maar een heel klein spoortje (minder dan 100 deeltjes per 1.000.000) opneemt. Toch zijn ze onmisbaar voor een goede gezondheid en ze beschermen je onder andere tegen hart- en vaatzieken en kanker.
'Goede werking van je immuunsysteem'
Dit betekent niet dat we allemaal volop voedingssupplementen met selenium en zink moeten slikken, want wanneer je gevarieerd eet krijg je deze stoffen al binnen, maar voor mensen in kwetsbare groepen ligt dat anders. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan diabetespatiënten of kankerpatiënten en aan bejaarde mensen in woonzorgcentra."
Vooral aan de voeding in woonzorgcentra zou volgens Du Laing dringend wat gedaan moeten worden. "Vrij veel bejaarden eten amper nog vlees. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met kauwen en het dus gewoon laten liggen." Momenteel krijgen ouderen in woonzorgcentra bovenop hun dieet vooral ijzersupplementen of vitamine D, maar dat is niet voldoende. "Selenium en zink heb je nodig voor een goede werking van je immuunsysteem."
Lees ook: Zó ver kan het coronavirus zich verspreiden in een vliegtuig
Landen met minder coronadoden
In het onderzoek is ook gekeken naar landen met een laag sterfgehalte door het coronavirus. In Finland heeft de overheid decennia geleden al besloten om selenium toe te voegen aan meststoffen in de landbouw. "Op die manier werd het seleniumgehalte in groenten en graangewassen kunstmatig verhoogd. Dat zou de overheid ook hier kunnen overwegen", zegt Du Laing.
Opvallend is dan ook meteen dat Finland één van de landen is waar het aantal sterfgevallen door Covid-19 laag ligt. Voor mensen die geen vlees en vis meer eten, zijn voedingssupplementen wel een aanrader. Houd er wel rekening mee dat een selenium- of zinkkuur niet direct werkt. "Het duurt meestal enkele weken voordat het gehalte in het bloed optimaal is."
Bron | HLN, debeterewereld.nl
Beeld | Getty Images