Bloeddruk meten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: een hoge bloeddruk zou mogelijk voor neurotisch gedrag kunnen zorgen

Een te hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben. Je hebt een vergrote kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, maar dit blijkt niet het enige. Nieuw onderzoek laat zien dat een te hoge bloeddruk mogelijk ook in verband staat met neurotisch gedrag.

En dat gedrag wordt gekenmerkt door aanleg voor negatieve emoties, zoals angsten en depressies.

Bloeddruk

Je bloeddruk is de druk in je bloedvaten die ervoor zorgt dat je bloed rondgepompt wordt in je lichaam en dat al je spieren en organen voldoende zuurstof krijgen. Die druk bestaat uit twee verschillende waarden: de boven- en de onderdruk. Die twee waarden vormen samen je bloeddruk.

We spreken van een te hoge bloeddruk wanneer de bovenwaarde tussen de 140 en 180 ligt. Onderzoekers uit Shanghai hebben ontdekt dat de onderdruk neurotische karaktertrekken verzoorzaakt bij een te hoge bloeddruk.

Onderzoek naar risicofactoren

Voor dit onderzoek hebben ze gebruik gemaakt van de ‘Mendeliaanse randomisatie techniek’. Dit is een methode om te achterhalen wat de invloed van risicofactoren is op een bepaalde ziekte, door metingen te doen naar de variatie van genen met een bekende functie. In dit geval is de risicofactor de bloeddruk. Met de genetische variaties van genen is er vervolgens gekeken of er een verband is met neuroticisme.

Bloeddruk afhankelijk van genetische factoren

Uit het onderzoek bleek dat tussen de 30 en 60 procent van de bloeddruk afhankelijk is van genetische factoren. De onderzoekers gebruikten acht sets met data van het gehele genoom. Dit is een verzamelnaam voor alle genen bij elkaar.

Ze hebben de techniek toegepast op de vier kenmerken van hoge bloeddruk: systolische en diastolische bloeddruk, polsdruk en hoge bloeddruk. Deze gegevens vergeleken ze met vier psychologische condities: angst, depressie, neuroticisme en subjectief welzijn.

Uiteindelijk bleek een hoge bloeddruk en een hoge diastolische bloeddruk de kans op neurotisch gedrag te vergroten. Alleen had dit verder geen effect op angst, depressie of subjectief welzijn. Uiteindelijk bleef na meerdere tests alleen de causale relatie met diastolische bloeddruk overeind. Toch is het opvallend volgens de onderzoekers. “Wie een hoge onderdruk heeft, zou zich dus ook psychisch beter kunnen voelen door die druk te verlagen,” schrijven de onderzoekers.

Neurotische mensen

Verder schrijven de onderzoekers dat mensen met neuroticisme gevoelig kunnen zijn voor kritiek van anderen en dat ze vaak zelfkritisch zijn. Hierdoor ontwikkelen ze gemakkelijk angsten, woede, zorgen, vijandigheid en depressie.

“Neuroticisme wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak voor angst- en stemmingsstoornissen. Mensen die neurotisch zijn ervaren vaker veel stress, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.”De onderzoekers adviseren dan ook om de bloeddruk goed in de gaten te houden als je last hebt van neurotische trekken. “Dit kan neuroticisme verminderen en de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.”

Bron | Scientias

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden