Als dit vaccin op grote schaal effect heeft, zou dit misschien wel eens een doorbraak kunnen betekenen voor de ziekte Lyme.
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: dít zijn de ontwikkelingen van het Lyme-vaccin

Lyme is een vervelende ziekte die je op kunt lopen door een tekenbeet. Producent Pfizer is nu bezig met een nieuw onderzoek voor een vaccin tegen deze ziekte. Het bedrijf hoopt dat het binnen een paar jaar wordt goedgekeurd. Zo’n vaccin moet natuurlijk eerst getest worden, dus onderzoekers in zowel Europa als de Verenigde Staten zijn op zoek naar proefpersonen.

En dát zijn er nogal wat.

Duizenden proefpersonen gezocht voor Lyme-vaccin

Onderzoekers zoeken op dit moment namelijk duizenden mensen die zich willen aanbieden als proefpersoon om dit vaccin tegen Lyme te testen. Ook in Nederland zijn onderzoekers actief om proefpersonen te vinden. Het gaat dan om personen die een flink risico lopen op het krijgen van Lyme. Je kunt dan denken aan mensen die veel door de natuur wandelen, kamperen of op wilde dieren jagen. Het onderzoek voor dit middel tegen Lyme vraagt vooral naar proefpersonen die ooit al eens gebeten zijn door een teek en verwachten dat ze dit jaar ook weer gebeten zullen worden.

Mogelijke doorbraak met onderzoek Lyme

Het doel van de producenten (onder andere Pfizer) is om minstens 6000 proefpersonen te verzamelen voor dit onderzoek. Het onderzoek zal bestaan uit drie prikken. Daarbij weet de proefpersoon niet of die te maken krijgt met het echte vaccin of een placebo. Er zijn al wat kleinschalige onderzoeken uitgevoerd en die waren succesvol. Er traden geen complicaties op en de resultaten zijn zeer positief. Als dit vaccin op grote schaal effect heeft, zou dit misschien wel eens een doorbraak kunnen betekenen voor deze ziekte.

Er is al eerder geprobeerd om de ziekte te verdrijven met een vaccin. Twintig jaar geleden kwam er in Amerika een vaccin tegen Lyme op de markt. Daar traden zóveel vervelende bijwerkingen op, dat het al snel uit de handel werd gehaald. Bovendien was het niet geschikt voor kinderen.

Gebeten door een teek

Lyme, wat is dat ook al weer? Het is een ziekte die teken op mens en dier kunnen overbrengen. Bijvoorbeeld tijdens een boswandeling, of als je door hoog gras wandelt met blote benen. Teken die besmet zijn met een kwaadaardige bacterie, kunnen Lyme op ons overbrengen. Overigens krijg je niet automatisch Lyme als je door een teek gebeten bent. Elk jaar worden er wel anderhalf miljoen Nederlands gebeten, maar uiteindelijk krijgen 27.000 daarvan (volgens het RIVM) daadwerkelijk de ziekte. Een deel daarvan, ongeveer 1500 Nederlanders, krijgt vervelende klachten voor de lange termijn. Het gaat dan om complicaties rondom je zenuwstelsel, gewrichten en je hart.

Groeiend aantal teken in Nederland

Helaas zijn er steeds meer teken in Nederland. Door de klimaatverandering komen deze er bij bosjes bij. Zij kunnen de ziekte Lyme overdragen en dat is gevaarlijk voor onze gezondheid. Als je gebeten bent, heb je dat niet altijd meteen door. Het is maar een klein beestje dat je al snel over het hoofd ziet. Daarom is het van belang om risicogroepen te beschermen voordat zij gebeten kunnen worden. Dat kan een hoop ellende voor de gezondheid besparen.

Bron | NOS

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden