Margriet logo
gezondheid ogen onderzoek Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Nieuw onderzoek: dít zeggen je ogen over jouw gezondheid

Aan je ogen is een hoop af te lezen. Maar wist je dat ze ook een voorspellende gave hebben? Volgens nieuw onderzoek vertellen je ogen een hoop over je gezondheid én de kans op overlijden door een ziekte.

Je netvlies - een dun laagje achterin het oog - vertelt namelijk veel over je biologische leeftijd, ofwel: hoe oud je lichaam écht is. En dat is lang niet altijd hetzelfde als je chronologische leeftijd. Volgens Australisch onderzoek, dat werd gepubliceerd in de British Journal of Ophthalmology, is het netvlies een soort ‘raam’ waardoor allerlei onderliggende ziektes te zien zijn.

Biologische en chronologische leeftijd

De onderzoekers analyseerden maar liefst 130.000 foto’s van netvliezen van mensen tussen de 40 en 69 jaar oud. Op basis van die beelden maakten ze een schatting van het verschil tussen de biologische en chronologische leeftijd. Wat blijkt? Hoe groter dat verschil, hoe groter de kans op (vroegtijdig) overlijden. Bij verschillen van drie, vijf of tien jaar tussen de biologische en chronologische leeftijd was het risico op overlijden door een onderliggende ziekte 67 procent hoger. Andere factoren, zoals roken, gewicht of een hoge bloeddruk, werden daarbij niet meegerekend. Het onderzoek toont aan dat je netvlies een verhoogd sterfterisico door een onderliggende ziekte kan ‘voorspellen’. Alleen bij hart- en vaatziekten en kanker was het moeilijk om een voorspelling te doen. Dat kan er volgens de onderzoekers mee te maken hebben dat zich in de onderzochte groep minder patiënten met kanker of hart- en vaatziekten bevonden of het feit dat behandelingen tegen zulke ziektes sterk verbeterd zijn.

Lees ook:
Dit zijn de meest voorkomende oogaandoeningen na je veertigste

Regelmatig een oogtest

Het bepalen van iemands biologische leeftijd werd trouwens niet door de onderzoekers, maar door een extreem nauwkeurige computer gedaan. Onderzoekers kunnen aan je netvlies wel zien of je een kind of een volwassene bent, maar niet of je zeventig of tachtig jaar oud bent. Volgens onderzoekers laat de studie zien waarom het zo belangrijk is dat een arts regelmatig je ogen controleert. Hoewel nog meer bevolkingsgroepen onderzocht moeten worden, is dit onderzoek enorm nuttig. “Een oogtest kan helpen om patiënten in te lichten over hun gezondheid. Zo kunnen ze op tijd bepaalde veranderingen toepassen om hun algehele gezondheid te verbeteren.”

Bron | CNN, BMJ Journals

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden