Margriet logo
poep drijft of zinkt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: dít is waarom poep zinkt of drijft

Als je op het toilet achteromkijkt, heb je er misschien weleens over nagedacht: hoe kan het dat poep zinkt of juist drijft? En wat zegt dat over je ontlasting? Een nieuw onderzoek komt met antwoorden.

Volgens een studie van de Amerikaanse Mayo Clinic heeft het ‘drijfvermogen’ van je ontlasting alles te maken met je darmflora.

Waarom poep zinkt of drijft

Tot de jaren zeventig dachten wetenschappers dat de hoeveelheid vet in ontlasting bepaalde of poep naar de bodem zonk of bleef drijven, maar latere onderzoeken spraken dit tegen. Uit experimenten met gezonde proefpersonen bleek dat gas een grote rol speelt. Hoe meer gas in de ontlasting, hoe meer drijfvermogen. Die gasvorming ontstaat wanneer je veel voeding met suikers en vezels eet. Ook mensen met een lactose-intolerantie of prikkelbare darm syndroom die zuivelproducten binnenkrijgen, hebben vaak drijvende ontlasting.

Microbioom

Waarom poep zinkt of drijft, hangt dus af van de hoeveelheid gas in de ontlasting. Maar hoe kan het dat de een meer gasvorming heeft dan de ander? Dat heeft volgens de onderzoekers van de Mayo Clinic te maken met bacteriën in het microbioom, een verzamelnaam voor alle micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten, in ons lichaam. Ze onderzochten het darm-microbioom, ook wel darmflora genoemd, van laboratoriummuizen en steriliseerden hun ingewanden. Wat bleek? De ontlasting van deze groep muizen zonk meteen, terwijl normaalgesproken ongeveer de helft van de keutels drijft.

Bacteriesamenstelling

De onderzoekers verzamelden vervolgens ontlasting van gezonde muizen, die geen onderdeel waren van het onderzoek, maar wel drijvende keutels produceerden. Ze brachten het materiaal in de ingewanden van de steriele laboratoriummuizen. Plots begonnen hun keutels ook te drijven. Daarmee concluderen de onderzoekers dat het drijven of zinken van poep wordt bepaald door de bacteriesamenstelling in de darmen. Sommige bacteriën produceren volgens hen meer gas dan anderen. Het onderzoeksteam ontdekte het verschil tussen drijvende en zinkende ontlasting per toeval, maar vermoedt dat hun conclusie ook voor mensen geldt. Om dat te bevestigen is nog meer onderzoek nodig.

Bron | Scientias

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden