Margriet logo
Alzheimer vrouwen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: dit is de mogelijke reden waarom vrouwen vaker alzheimer krijgen

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Dat vrouwen vatbaarder zijn voor deze ziekte blijkt uit de volgende cijfers: één op de drie vrouwen heeft dementie, terwijl dit bij mannen één op de zeven is. Maar waarom? Een nieuwe studie zou dit kunnen verklaren.

Wetenschappers van de Case Western Reserve University hebben ontdekt dat vrouwelijke hersenen verhoogde niveaus van een enzym vertonen dat een hogere ophoping van het tau-eiwit veroorzaakt. Dit tau-eiwit is verantwoordelijk voor de opbouw van eiwitklonters en wordt voornamelijk aangetroffen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Volgens de onderzoekers is dit een potentiële doorbraak die de ontwikkeling van geneesmiddelen zou kunnen stimuleren om mensen en voornamelijk vrouwen te beschermen.

Eiwitten

Het specifieke enzym waar het om gaat staat ook wel bekend als ubiquitine-specifieke peptidase 11 (USP11). Dit enzym zorgt ervoor dat een ​​kleine eiwittag, ubiquitine genaamd, wordt verwijderd van eiwitten, waaronder het tau-eiwit. Dit vormt namelijk schadelijke eiwitkluwen in de hersencellen van mensen met alzheimer. Normaal gesproken richt ubiquitine zich dan ook op een eiwit dat moet worden afgebroken. Gebeurt dit niet, dan kunnen tau-eiwitten zich ophopen. Dit veroorzaakt vervolgens eiwitklonters en dat is een specifiek kenmerk in de hersenen bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Shae Datta, mededirecteur van NYU Langone’s Concussion Center en directeur van cognitieve neurologie in het NYU Langone Hospital-Long Island, vertelt aan Healthline dat dit een baanbrekende bevinding is: “We weten al een tijdje dat er een 1,7 keer grotere kans is dat vrouwen een hogere tau-belasting hebben en een verhoogde incidentie van alzheimer, en nu weten we mogelijk waarom.”

Verder onderzoek

Hoewel vrouwen misschien gealarmeerd zijn door de studie, gelooft Kang dat het reden tot hoop is. “We wisten al dat vrouwen meer getroffen werden door de ziekte van Alzheimer dan mannen”, zegt hij. “We moeten weten wat de oorzaak is. Als je de oorzaak niet weet, kun je er ook niets aan doen. Deze studie wijst eigenlijk een oorzaak aan. Nu hebben we de kans om daar iets aan te doen,” aldus Kang, professor in Pathology at the Case Western Reserve School of Medicine en co-auteur van de studie.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Healthline, AlzheimerNederland

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden