null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: chocolade vermindert de kans op hartritmestoornissen

Elke reden om chocolade te eten is meer dan welkom. Van het resultaat uit een nieuw Deens onderzoek worden wij dan ook zielsgelukkig.  

Uit dat onderzoek blijkt namelijk dat chocolade de kans op hartritmestoornissen kan verminderen. Maar lees even verder voordat je een gat in de lucht springt en er een reep bij pakt.

13,5 jaar lang onderzoek

De Deense onderzoekers namen 55.502 Denen tussen de vijftig en vierenzestig jaar oud onder de loep. Zij moesten een vragenlijst invullen over eten en gezondheid. Vervolgens werden ze 13,5 jaar lang gevolgd, terwijl de onderzoekers in hun medisch dossier doken en de ontwikkeling van cholesterol, diabetes, hartziekten, bloeddruk, hun rookgedrag en opleidingsniveau in de gaten hielden.

Elke week chocolade

In die tijd ontwikkelden 3.346 van de deelnemers de veelvoorkomende hartritmestoornis voorkamerfibrillatie, die het risico op een beroerte groter maakt. Toen de onderzoekers kritisch naar de chocoladeconsumptie van de deelnemers keken, kwamen zij tot een wonderbaarlijke conclusie: mensen die twee tot zes keer per week een stukje chocolade van dertig gram aten, bleken elf tot twintig procent minder kans te hebben op de hartritmestoornis.

Meer onderzoek nodig

Het is niet de eerste keer dat chocolade in verband wordt gebracht met het verlagen van het risico op hartziekten en -infarcten. Maar ook de onderzoekers zelf geven aan dat er veel meer onderzoek moet worden gedaan voordat we chocolade tot een soort medicijn kunnen bombarderen. Zo is het nog niet helemaal duidelijk welke soort cacao we dan het best kunnen nemen. Wel is al vaker uitgezocht dat pure chocolade beter is dan melkchocolade en witte chocolade. Dus voordat er écht hard bewijs is over de gezondheidseffecten van chocolade, weet je waar je het best van kunt smikkelen.

Ook interessant om te lezen

Bron | British Medical Journal

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden