Margriet logo
Dit zijn de gevolgen van een hersenschudding. Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Nieuw onderzoek: bij een hersenschudding kun je later déze problemen krijgen

Dat een hersenschudding hoofdpijn en duizeligheid veroorzaakt is bekend, maar de gevolgen zijn groter. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Op latere leeftijd kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met geheugenproblemen. Dít wil je erover weten.

Bij een flinke klap op je hoofd, kun je een hersenschudding krijgen. Het advies luidt dan om bedrust te houden en geen alcohol te drinken. Na een periode van rust zou je verlost zijn van de kwalen en weer zorgeloos verder kunnen met je leven. Maar is dat wel zo? Onderzoekers van de Oxford University deden een uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van een hersenschudding op de lange termijn. Voor dat onderzoek bestudeerden ze de gegevens van ruim vijftienduizend Britten van vijftig jaar of ouder die al jarenlang meedoen aan een langdurig onderzoek over hun gezondheid. De deelnemers gaven aan hoe vaak ze een hersenschudding hedden gehad en hoe intens die was. Elk jaar werden ze bovendien onderworpen aan een test waarbij de hersenfuncties werden gemeten.

Welke problemen krijg je na een hersenschudding?

Deelnemers die vaker in hun leven een hersenschudding kregen, hadden op latere leeftijd slechter functionerende hersenen. Zo konden ze minder lang hun aandacht ergens bijhouden en hadden ze meer moeite met het uitvoeren van ingewikkelde taken. Deelnemers die vier of meer hersenschuddingen kregen, hadden later ook last van een slechter werkgeheugen en vertraagde informatieverwerking.

In de studie stelt hoofdonderzoeker Vanessa Raymont van Oxford University: “Hoe vaker de hersenen een klap krijgen, hoe slechter de hersenfunctie waarschijnlijk is op latere leeftijd. Mensen die drie of meer milde hersenschuddingen hebben doorgemaakt, moeten er serieus over nadenken om te stoppen met activiteiten waarbij het risico op een nieuw hersentrauma op de loer ligt, zoals voetbal en rugby.”

Link met dementie

Onderzoeksdirecteur van het Britse Alzheimer’s Research Susan Kohlhaas vertelt dat er ook een link is tussen hersenschuddingen en dementie. “Ook de kans op dementie wordt groter door veelvuldige klappen tegen het hoofd eerder in het leven. Vanwege deze alarmerende conclusies zouden beleidsmakers en sportorganisaties zo snel mogelijk strengere richtlijnen op moeten stellen. We moeten de kans op hersenschuddingen verlagen, zodat mensen in de toekomst minder risico lopen op allerlei vormen van hersenschade.”

Bron | Hersenstichting, Mary Ann Liebert, Inc.

Saskia WinkensGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden