Nieuw onderzoek: ‘Bestraling na operatie bij borstkanker niet altijd nodig’ Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw onderzoek: ‘Bestraling na operatie bij borstkanker niet altijd nodig’

Veel mensen met borstkanker krijgen na een operatie waarbij de tumor verwijderd is, nog bestraling om de kans op een terugkeer te verklagen. Als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt, is dat voor bepaalde soorten borstkanker echter niet nodig.

Voor vrouwen met een bepaald hormoongevoelig en langzaam groeiend subtype van borstkanker, zouden een operatie en hormoontherapie in de meeste gevallen voldoende effectief zijn, zeggen de wetenschappers.

Geen bestraling bij hormoongevoelige borstkanker

Na een operatie en een behandeling met hormoontherapie, kiezen artsen vaak nog voor bestraling om de terugkeer van borstkanker te verkleinen. Maar voor een deel van de vrouwen is dat waarschijnlijk overbodig, zeggen Amerikaanse wetenschappers nu. Voor deze groep vrouwen is de kans dat de tumor terugkomt al erg klein zonder een behandeling met radiatie, vertelden zij deze week tijdens een bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology.

Het gaat hierbij om vrouwen met het luminal A-subtype van borstkanker, een hormoongevoelige variant van de ziekte. Deze vorm van borstkanker wordt het meest gediagnosticeerd in Nederland: het is verantwoordelijk voor vijftig tot zestig procent van alle gevallen.

Een belangrijk eiwit

Een gedeelte van deze groep vrouwen met borstkanker, volgens deze onderzoekers zo’n tien tot vijftien procent van de groep, heeft een zogenoemde laaggradige vorm van de ziekte. Dat betekent dat de kankercellen lijken op gezonde cellen: ze groeien meestal dan ook maar erg langzaam. Dat de kanker bij deze mensen laaggradig is, weten artsen door naar Ki67 te kijken. Het Ki67 is een eiwit dat alleen in cellen voorkomt wanneer deze zich delen en vermenigvuldigen: als ze groeien, dus.

Aan het onderzoek deden 500 vrouwen mee van 55 jaar of ouder, die konden afzien van bestraling omdat ze deze vorm van laaggradige hormoongevoelige borstkanker hadden. Na een operatie waarbij de tumor verwijderd werd ondergingen ze een behandeling met hormonen, waarna zij nog een aantal jaren gevolgd werden. Daaruit bleek dat deze vrouwen slechts iets meer dan twee procent kans hadden op terugkeer van borstkanker in dezelfde borst als ze dit al gehad hadden. Een heel laag risico, zeggen de experts: ongeveer gelijk aan het risico dat er een nieuwe kankersoort in de andere borst groeit. En daarom stellen zij dat bestraling in deze gevallen niet altijd onderdeel zou hoeven zijn van de behandeling.

Positieve ontwikkelingen

Overigens is er sowieso een positieve ontwikkeling te zien in de behandeling van borstkanker, zeggen de onderzoekers. Door effectievere behandelingen met hormoontherapie en betere technieken voor operaties, is de kans op terugkeer van kanker al enorm teruggelopen. Ook wordt borstkanker door screening vaak in een eerder stadium ontdekt, waardoor er meer behandelopties zijn.

Welke gevolgen dit onderzoek in de praktijk zal hebben, moet nog blijken. Het zou kunnen dat artsen op termijn het eiwit Ki67 gaan gebruiken om vast te stellen hoe snel de kankercellen delen, om zo de kans op terugkeer van borstkanker vast te stellen. Dat zou in het gunstigste geval zorgen dat minder vrouwen bestraald moeten worden.

Bron | Linda, WebMD, Roche

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden