Nieuw omikron-vaccin voor ouderen: dit moet je erover weten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw omikron-vaccin om ouderen en kwetsbaren te beschermen: dit moet je erover weten

Er zijn geen maatregelen meer, alles is open en dus lijkt het alsof corona er niet meer is. Maar niets is minder waar. Het virus is er nog wel degelijk. Daarom zijn artsen bezig met de ontwikkeling van een nieuw coronavaccin om ouderen en kwetsbaren te kunnen beschermen en een nieuwe coronagolf in het najaar te voorkomen.

Inmiddels hebben veel mensen omikron gehad of antistoffen opgebouwd door middel van vaccinaties. Volgens hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond zijn de ‘oude’ vaccins niet per se minder goed, op zich doen deze het nog prima. Maar ze zijn volgens haar minder effectief als het aankomt op besmetting en het voorkomen van milde ziekte.

Extra prik voor ouderen en kwetsbaren

Van Egmond geeft bij EenVandaag aan dat ze niet denkt dat iedereen opnieuw een vaccinatie krijgt, maar dat het ook een beetje koffiedik kijken is. “We weten niet hoe het najaar gaat worden. Maar het is waarschijnlijk toch wel verstandig om kwetsbare mensen en oudere mensen een extra prik te geven. Zij hebben sowieso al een iets minder goede afweerreactie.” De nieuwe vaccins zouden de mensen die kwetsbaarder zijn beter moeten beschermen. Dit omdat het vaccin niet alleen gericht is op omikron, maar ook op de oorspronkelijke variant.

Voorkomen van nieuwe golf

De afgelopen twee jaar werden we door het coronavirus meerdere keren verrast, waardoor de maatregelen niet opgeheven konden worden. Het virus bleef zich muteren en er kwamen veel verschillende varianten bij. Die zorgden elke keer voor veel besmettingen. En laat dat nou net zijn wat het kabinet in het najaar wil voorkomen. Wat er gaat gebeuren is natuurlijk niet te voorspellen, maar: “dat er een opleving gaat komen is waarschijnlijk”, zegt Van Egmond.

Hoe nu verder?

Volgens van Egmond is het niet waarschijnlijk dat iedereen in het najaar weer gevaccineerd moet worden. En ook als de nieuwe vaccins van Moderna en Pfizer niet af zijn voor het einde van de zomer is er volgens haar nog geen groot probleem. “We weten dat de oorspronkelijke vaccins heel goed werken, dus je kan altijd nog een herhaalprik geven met het oorspronkelijke vaccin.”

Volgens Van Egmond is het goed om ons voor te bereiden: “Niemand kan echt precies voorspellen wat er gaat gebeuren”. Om de overvolle verpleegafdelingen van ziekenhuizen tegen te houden, is het dus goed om nu alvast over een plan voor na de zomer na te denken.

Bron | EenVandaag

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden