Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Na 18 jaar nieuw middel tegen Alzheimer op de markt in Verenigde Staten: ‘Een hele grote stap’

na-18-jaar-nieuw-middel-tegen-alzheimer-op-de-markt-in-verenigde-staten-een-hele-grote-stap.jpg

Voor het eerst sinds 2003 komt er in de Verenigde Staten weer een nieuw middel tegen Alzheimer op de markt. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft de nieuwe behandeling met de naam aducanumab deze week goedgekeurd voor gebruik.

Hoewel het nog niet duidelijk is of en wanneer we het nieuwe middel tegen Alzheimer ook in Nederland kunnen gebruiken, noemt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, dit “een hele grote stap”.  

Nieuw middel tegen Alzheimer

Aducanumab is het eerste medicijn dat toegelaten is tot de markt, dat ingrijpt in de ziekteprocessen van de ziekte van Alzheimer. Het kan bij een deel van de mensen met beginnende Alzheimer het ziekteproces licht vertragen. Het ophopen van bepaalde eiwitten in hersenzenuwcellen, wat de oorzaak is van Alzheimer, wordt volgens de Amerikaanse medicijnagentschap met dit middel vertraagd of teruggedrongen. Om die reden werkt het wel alleen in de eerste stadia van de ziekte van Alzheimer; voor veel patiënten die nu al kampen met de ziekte zal het helaas te laat komen.

Lees ook:
Wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?

Enthousiasme én twijfels

Toen biotechnologisch bedrijf Biogen in oktober 2019 aankondigde goedkeuring te vragen voor het middel aducanumab, kwamen er enthousiaste reacties uit de medische wereld. Veel farmaceutische bedrijven hadden de zoektocht naar een goed medicijn voor het afremmen van de ziekte min of meer opgegeven. Ook de maker van dit nieuwe middel was eigenlijk gestopt met de ontwikkeling van een medicijn tegen Alzheimer, maar toen bleek aducanumab tóch aan te slaan.

Vervolgens maakten ze zich dus klaar voor de goedkeuring in de Verenigde Staten, waar het geneesmiddelenagentschap FDA die beslissing maakt. Hoewel het middel positieve uitslagen kreeg, zijn er toch nog twijfels over de werking. Zo adviseerde een belangrijke commissie van dementie-experts nog tegen de toelating tot de markt.

Goedgekeurd, maar meer onderzoek nodig

Het kwam dus toch voor velen wel als een verrassing dat aducanumab nu wel goedgekeurd is door de FDA. Maar dat is niet zonder ‘maar’. Het geneesmiddelenagentschap heeft Biogen namelijk opgedragen extra onderzoek te doen naar het effect van het nieuwe middel tegen Alzheimer. “Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen”, schrijft de waakhond in een verklaring.

Wat betekent dit voor Europa?

Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, dit “een hele grote stap. Aducanumab is het eerste medicijn dat ingrijpt op de ziekteprocessen van de ziekte van Alzheimer.” Wat het nu betekent voor de Europese markt, is nog afwachten. De EMA (Europese Geneesiddelenagentschap) doet in de tweede helft van dit jaar uitspraak en kan mogelijk tot een andere conclusie dan de FDA komen. Ook moet het daarna nog in Nederland goedgekeurd worden; het zal dus zeker tot 2022 duren voor het medicijn in Nederland beschikbaar is.

Alzheimer Nederland hoopt dat het medicijn, onder voorwaarden, wordt toegelaten tot de Europese markt. Op die manier kan een grote groep patiënten het aducanumab gebruiken, terwijl zij óók voor meer data voor onderzoek zorgt. Naast aducanumab zijn er nog meer dan 120 medicijnen tegen alzheimer in ontwikkeling.

Bron | ANP, Alzheimer Nederland
Beeld | Getty Images

v

Ook interessant