Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuw mogelijk medicijn tegen postnatale depressie geeft hoop

mother-and-baby-at-home.jpg

Onderzoekers in de VS hebben een mogelijk nieuw medicijn tegen postnatale depressie ontdekt. Het is voor het eerst dat een medicijn is goedgekeurd door de overheidsorganisatie FDA. Dit geeft hoop voor de vele vrouwen die ermee te maken krijgen.

Een op de acht vrouwen in Nederland wordt overvallen door een depressie na de bevalling. Zonder behandeling kunnen de klachten maanden tot zelfs jaren aanhouden. Dit heeft vaak ernstige gevolgen voor de relatie tussen moeder en kind.

Persoonlijke strijd

Bij een postnatale depressie verandert datgene wat het mooiste moment van je leven zou moeten zijn, in een persoonlijke strijd tegen negatieve gedachten. Vrouwen met een postnatale depressie zijn vaak angstig, vermoeid, somber, prikkelbaar en soms ook bang dat ze zichzelf of hun kind wat aandoen.

Doorbraak

Hoewel postnatale depressies al worden behandeld met antidepressiva en psychologische hulp, was er tot nu toe geen speciaal medicijn tegen deze vorm van depressie verkrijgbaar. Het nieuwe medicijn, dat onder de naam Zulresso op de markt zal worden gebracht, wordt daarom door wetenschappers gezien als een doorbraak. Waar vrouwen met normale antidepressiva pas na weken verschil merken, zou Zulresso meteen verlichting bieden.

Bij vrouwen met een postnatale depressie is de concentratie van de neurotransmitter GABA in de hersenen erg laag. Zulresso zorgt ervoor dat de GABA-concentratie weer op peil komt, waardoor de symptomen snel zullen afnemen.

Veel onduidelijk

Of we ook echt van een doorbraak mogen spreken, is nog afwachten. Er zijn nog veel dingen onduidelijk. Het medicijn zit momenteel in een testfase en wordt alleen onder toezicht in een speciaal programma van ervaren klinieken toegediend. De toediening gebeurt via een infuus, gedurende zestig uur. Vrouwen kunnen vervolgens last krijgen van verschillende bijwerkingen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid of plotseling verlies van bewustzijn. De gevolgen voor borstvoeding zijn ook nog niet duidelijk. 

Veelbelovende resultaten

De voorlopige resultaten zijn echter wel veelbelovend. Bij driekwart van de vrouwen die het medicijn toegediend kregen, waren de symptomen met 50 procent afgenomen. De helft van de vrouwen was na de behandeling niet langer klinisch depressief. De vrouwen werden vervolgens nog dertig dagen gevolgd en 94 procent van hen kreeg in deze periode geen terugval. Wel lijkt het medicijn beter te werken bij de ernstigste vorm van postnatale depressie. Het effect is minder groot bij vrouwen die milde symptomen vertonen.

Vooralsnog is er volgens Nederlandse experts meer onderzoek nodig voordat we het medicijn ook in Nederland kunnen toepassen.

Bron: RTL Nieuws, CNN
Beeld: iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Ook interessant