Nieuw medicijn remt alzheimer volgens onderzoekers af  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw medicijn remt klachten van alzheimer volgens onderzoekers af

Patiënten met de ziekte van Alzheimer krijgen problemen met hun geheugen. Het wordt voor hen steeds lastiger om dingen te onthouden en naarmate de ziekte erger wordt, zijn ook andere dagelijkse vaardigheden steeds moeilijker. Er wordt dan ook al jaren onderzoek gedaan naar medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of afremmen. Onderzoekers lijken nu een medicijn gevonden te hebben dat de ziekte van Alzheimer vertraagt.

Farmaceuten Eisai en Biogen maken bekend dat zij een medicijn hebben gevonden dat de ziekte van Alzheimer vertraagt. Om tot die conclusie te komen hebben zij een grootschalig, internationaal onderzoek opgezet, waaraan bijna 1800 patiënten met beginnende alzheimer meededen.

Resultaten zijn een mijlpaal

Voor alzheimerpatiënten is het lastig dat er geen medicijn bestaat waarmee de ziekte te genezen is. Wel zijn er medicijnen die de last van de klachten kunnen verminderen. Dit nieuwe onderzoek is dus hoopgevend. De onderzoekers spreken zelf van een mijlpaal in de zoektocht naar een medicijn tegen alzheimer. Het medicijn dat zij ontdekt hebben, Lecanemab, verminderde de verslechtering van de cognitieve functies. Hierbij kun je denken aan het geheugen en het oplossen van problemen. Die verslechtering werd in een periode van achttien maanden met 27 procent verminderd in vergelijking met een groep die een placebo kreeg. Belangrijke kanttekening bij het onderzoek is dat het medicijn de achteruitgang afremt, maar niet volledig tegenhoudt en ook niet zorgt voor genezing. Het gaat dus echt alleen om een vertraging van de verslechtering.

Het afremmen van de klachten was het belangrijkste doel van het onderzoek, maar de onderzoekers hadden ook andere onderzoeksdoelen. Ook die werden allemaal gehaald. Zo zagen ze ook een verandering in de hoeveelheid amyloïde plaques. Dit is een ophoping van bepaalde eiwitten die in verband gebracht worden met alzheimer. Een nadeel van het medicijn is dat er ook bijwerkingen geconstateerd werden. Zo was er sprake van zwellingen in de hersenen en bloedingen.

Controverse rondom farmaceuten

De farmaceuten Biogen en Eisai hebben al eerder een medicijn tegen alzheimer ontwikkeld, maar hierover ontstond controverse. Het middel werd in juni 2021 goedgekeurd in de Verenigde Staten goedgekeurd, maar bij één van de twee grote onderzoeken naar het middel werd geen bewijs gevonden dat het middel effectief was. Daarom weigerde een van de grote Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma’s, Medicare, te betalen voor het medicijn, dat aanvankelijk 56.000 dollar per jaar zou kosten.

Bron | ANP

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden