Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuw bewijs: vis verkleint de kans op dementie!

vis.png

Het werd al langer gedacht en nu blijkt het ook weer uit Amerikaans onderzoek: wie één keer per week vis eet, verkleint de kans op alzheimer en dementie. 

Onderzoekers aan het Rush University Medical Center in Chicago hebben voor hun studie de hersenen van bijna driehonderd overleden ouderen onderzocht die zij sinds 1997 volgden. En wat bleek? Bij ouderen die minstens één keer per week vis hadden gegeten, troffen ze minder kenmerken van dementie en de ziekte van Alzheimer in de hersenen aan dan bij mensen die minder vaak vis hadden gegeten.

‘Meer onderzoek nodig’

Opvallend genoeg vonden de onderzoekers dit voordeel alleen bij mensen die een bepaald gen hadden dat de kans op dementie en alzheimer vergroot. Bij ouderen zonder dit gen vonden de wetenschappers geen kleiner risico op het ontwikkelen van de ziekte. “Maar dat wíj dit niet zagen, wil niet zeggen dat het eten van vis niet óók preventief kan werken voor mensen zonder dit gen,” vertelt Ondine van de Rest, onderzoekster van Wageningen Universiteit die betrokken was bij de studie. “Er bestaan ook studies die tegenovergestelde resultaten laten zien. Het laatste woord is er dus zeker nog niet over gezegd en er is, zoals altijd, meer onderzoek nodig.”

‘Kwik vergroot niet kans op alzheimer’

Maar wacht eens, met het eten van vis krijg je toch ook meer zware metalen, zoals kwik, binnen? “Dat klopt,” bevestigt Van de Rest. “Ouderen die meer vis hadden gegeten, hadden inderdaad meer kwik in hun hersenen. Maar we vonden geen relatie tussen kwik en de hoeveelheid kenmerken voor dementie en alzheimer. Over het algemeen wegen de gunstige gezondheidseffecten van het eten van vis op tegen de mogelijk nadelige effecten.”

Toch liever variëren..

Gen of geen gen, kwik of geen kwik, het is de zoveelste aanwijzing dat het eten van (vooral vette) vis gezond is. Wel blijft het verstandig om te variëren met de soort vis. Tonijn, makreel en paling kunnen hogere concentraties zware metalen bevatten. Dit geldt ook voor schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen en inktvis. 

Meer lezen

9 signalen die kunnen wijzen op alzheimer

Hoe ga je om met iemand met dementie? 6 liefdevolle adviezen

Is alzheimer te behandelen?

Ook interessant