Nieuw ALS-medicijn goedgekeurd, mede dankzij Ice Bucket Challenge Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw ALS-medicijn goedgekeurd, mede dankzij Ice Bucket Challenge

In 2014 was het een grote hype: de Ice Bucket Challenge. In de filmpjes, die in korte tijd het internet overnamen, kreeg de een na de ander een emmer ijskoud water over zich heen. Het doel van de Ice Bucket Challenge was zo veel mogelijk geld ophalen voor ALS. Er werden miljoenen opgehaald voor onderzoek en dat loont zich nu: in Amerika is een nieuwe behandeling goedgekeurd.

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ziekte waarbij de zenuwcellen die onze spieren aansturen afsterven. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om spierbewegingen te maken en na verloop van tijd komt dit helemaal niet meer op gang. Mensen met ALS raken bijna altijd verlamd. Uiteindelijk bereikt dit ook de ademhalingsspieren, die er dan ook mee stoppen. Tot nu toe was er slechts één medicijn, Riluzol, dat de ziekte enigszins kan remmen.

Onderzoek naar ALS-medicijn

Met de Ice Bucket Challenge werd meer dan 115 miljoen dollar opgehaald, wat vervolgens gebruikt kon worden voor onderzoek naar een ALS-medicijn. Met dit geld zijn 130 onderzoeksprojecten in twaalf verschillende landen gefinancierd en zijn er nu veertig mogelijke medicijnen en behandelingen in ontwikkeling. Nu is één van die medicijnen, AMX0035, goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika.

De urgentie van het vinden van een medicijn, blijkt uit de woorden van Larry Falivena, een lid van de ALS Association Board of Trustees: “We hebben zo snel mogelijk nieuwe behandelingen willen we met ALS leven en uiteindelijk genezen.” Genezing biedt het nieuwe medicijn niet, maar het medicijn vertraagt wel de effecten van ALS.

Medicijn nog niet in Nederland

Een goedkeuring van een medicijn door de FDA betekent niet meteen dat het medicijn ook in Nederland gebruikt kan worden. De FDA regelt de goedkeuring voor de Amerikaanse markt. Voordat het middel ook in Nederland gebruikt mag worden, heeft de fabrikant een vergunning nodig. Deze wordt verleend door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Op dit moment ligt er een verzoek tot vroegtijdige toelating op de Europese markt bij de EMA. Het is niet duidelijk hoe lang het duurt voordat dit verzoek behandeld wordt.

Bron | Rijksoverheid, ALS Association, Linda, ALS Centrum

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden