null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw advies Gezondheidsraad: ‘Tweede prik AstraZeneca kan sneller na de eerste’

Mensen die worden gevaccineerd met het middel van AstraZeneca, zouden de tweede prik sneller na de eerste kunnen krijgen. Momenteel moet je twaalf weken wachten tussen de twee vaccinaties, maar die tijd kan teruggebracht worden naar slechts vier weken.  

Dat stelt de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan demissionair minister Hugo de Jonge. Als hij besluit het advies op te volgen, zullen veel zestigplussers sneller volledig gevaccineerd kunnen zijn.

Tweede Astra-Zeneca prik sneller geven

De Jonge vroeg de Gezondheidsraad eerder om een advies over wat de optimale interval is tussen de eerste en tweede prik van het vaccin. Maar het antwoord op die vraag, blijkt ingewikkelder dan gedacht. In het advies stelt de raad dat dit op basis van wetenschappelijke gegevens namelijk niet goed te zeggen is. Zij raden om die reden aan om de bijsluiter van de prik te volgen, waarin staat dat de tweede vaccinatie tussen de vier en twaalf weken na de eerste prik gegeven zou moeten worden.

Lees ook:

Hoeveel dagen na je vaccinatie ben je beschermd tegen het virus?

Eerder advies: wacht twaalf weken

Eerder adviseerde de Gezondheidsraad om het maximum van twaalf weken tussen de twee prikken aan te houden, om twee verschillende redenen. Ten eerste was er weinig van het vaccin beschikbaar. Door twaalf weken aan te houden tussen de eerste en de tweede prik, zouden meer mensen sneller hun eerste vaccinatie kunnen krijgen. Die enkele prik biedt al wat bescherming, stelde de Raad.

Ten tweede zou het vaccin betere bescherming geven tegen het coronavirus, als er langer gewacht werd met de tweede prik. Dat adviseerde de Gezondheidsraad toen op basis van een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Die studie blijkt nu echter "een aantal beperkingen" te tellen, waardoor "aan de resultaten geen conclusies verbonden kunnen worden", stelt de Gezondheidsraad.

Vrijdag een beslissing

Het ministerie van Volksgezondheid buigt zich deze week nog over het nieuwe advies van de Gezondheidsraad om de tweede prik van het middel van AstraZeneca sneller te geven. Waarschijnlijk wordt vrijdag een beslissing genomen over wat er met het advies gedaan wordt.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 23 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: wat hebben we geleerd van onze liefdes, influencers van boven de vijftig, een interview met Daphne Lammers, binnenkijken in een cottage garden en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden