null Beeld

Niet zo erg of juist gevaarlijk: hoe zit dat precies met E-nummers in ons eten?

E-nummers ken je misschien als gekke chemische stoffen die aan ons eten toegevoegd worden. Maar is dat ook echt zo? We zochten uit hoe het precies zit met de E-nummers die je in de ingrediëntenlijst van je eten en drinken ziet staan.

Wist je bijvoorbeeld al dat lang niet alle E-nummers chemisch zijn? Zelfs in tomaten en bananen kun je ze vinden. En ook zuurstof (E948) heeft een E-nummer!

E-nummers

E-nummers zijn stofjes die aan voedingsmiddellen toegevoegd worden om de producten te verbeteren. Denk dan bijvoorbeeld aan kleur- en geurstoffen, conserveringsmiddelen die er voor zorgen dat iets langer houdbaar is of smaakversterkers die je eten lekkerder laten smaken. E-nummers staan bekend als vreemde of ongezonde chemische stoffen die aan eten toegevoegd zijn, maar dat blijkt zeker niet in alle gevallen waar te zijn. Sommige E-nummers worden gewonnen uit de natuur, bijvoorbeeld planten, bomen, dierlijke producten of zélfs stenen. Er zijn ook E-nummers die in de natuur niet voorkomen en daarom chemisch samengesteld worden, of genetisch gemanipuleerd worden in laboratoria. Hier gaat het vaak om kleurstoffen of conserveringsmiddelen, die ervoor zorgen dat voeding langer houdbaar is.

Strenge controle

Dat klinkt misschien wel erg ongezond, maar al die stoffen worden wel eerst streng gecontroleerd voor ze aan je eten toegevoegd worden. De e in E-nummer staat voor Europees, en het nummer daarachter verwijst naar een specifieke stof. Voor een stof zo’n nummer krijgt, moet het goedgekeurd zijn door de Europese voedselwaakhond EFSA. Voor die organisatie iets goedkeurt, moet het aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo moet het de gezondheid niet in gevaar brengen, écht nodig zijn voor de kwaliteit van een product en uitgebreid getest zijn op bijwerkingen.

Categorieën

Aan alleen het E-nummer kun je meestal al zien welke functie de stof heeft. Zo hebben kleurstoffen bijvoorbeeld een nummer tussen de 100 en 200. En tussen de 200 en 300 vind je de conserveermiddelen en voedingszuren. Zie je een E-nummer tussen de 300 en 400? Dan zit er in dat product een antioxidant. Ook de andere getallen zijn op deze manier allemaal in een categorie in te delen.

Lees ook: Matcha, spirulina of moringa: hoe gezond zijn ‘superpoeders’ echt?

Tóch ongezond?

Alle E-nummers zijn goed onderzocht, goedgekeurd en kunnen en mogen daarom veilig in producten gebruikt worden. Toch zijn er al jaren veel verhalen in omloop over dat E-nummers in je eten schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Vooral smaakversterker E621, ook bekend als MSG of Ve-tsin, komt vaak in opspraak. Deze stof vind je onder andere vaak in chips, pizza’s en Aziatische gerechten. Volgens sommige mensen kan het hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen veroorzaken. Dat zóu zo kunnen zijn, maar een echt bewijs daarvoor óf juist ertegen is er (nog) niet.

Zoet- en kleurstoffen

Ook de zoetstof Aspartaam, E951, komt vaak in opspraak. Deze zoetstof is veel zoeter dan suiker en vind je vaak in light frisdrank of snoep. Sommige consumenten zeggen door deze stof hoofdpijn of paniekaanvallen te krijgen, maar ook hiervoor is nog geen wetenschappelijk bewijs. Van andere zoetstoffen is wel bekend dat ze een laxerende werking kunnen hebben bij overmatig gebruik, en hiervoor wordt ook vaak gewaarschuwd op de verpakking. Ook bepaalde synthetische kleurstoffen hebben een slechte naam, omdat ze kinderen hyperacief kunnen maken. Voor deze bijwerking is wel wat bewijs, en daarom krijgen ze ook vaak een extra waarschuwing op de verpakking. Je ziet bij deze kleurstoffen, onder andere E110, E122 en E129 dan ook vaak staan: ‘kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’.

Vermijden niet nodig

Volgens de NVWA en het Voedingscentrum klopt dat echter niet, en zijn deze waarschuwingen vaak gebaseerd op onzorgvuldige onderzoeken. In principe is er volgens die instanties dan ook geen reden om producten met E-nummers te laten staan, want deze stoffen zijn veilig. Alleen mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte Fenylketonurie moeten oppassen, net als iedereen met een zeldzame overgevoeligheid voor sulfieten. Maar, zegt het Voedingscentrum, ook voor anderen is er eigenlijk niks op tegen om E-nummers níet te eten. E-nummers dragen namelijk niets bij aan de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen die je binnen moet krijgen. Behalve E948 dan, want zuurstof heb je wél echt nodig.

Clean label-producten

Steeds meer voedingsmiddelenfabrikanten kiezen ervoor om producten een zogenaamd clean label te geven. Dat wil zeggen dat ze ervoor kiezen geen E-nummers op de ingrediëntenlijst te zetten. Maar betekent dat dan ook dat de producten E-nummervrij zijn? Nee, niet per se. In plaats van het E-nummer, zetten ze dan bijvoorbeeld de volledige naam van de toegevoegde stof op de verpakking. In plaats van E330, zie je dan bijvoorbeeld citroenzuur staan. Dat mag van de wet, omdat het in principe klopt. Ook kan de maker van zo’n product kiezen voor alternatieven die bijna dezelfde functie heeft, bijvoorbeeld gistextract in plaats van E621. Dan lijkt het dus alsof er geen glutamaat inzit, maar komt het simpelweg van een andere bron. Ook dit is wettelijk toegestaan.

Bron | Voedingscentrum, NVWA, Consumentenbond

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden