null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Niet wortels, maar sinaasappels blijken heel goed te zijn voor je ogen

Wortels zijn goed voor de ogen, verkondigt menig (groot)moeder aan haar (klein)kinderen om ze groenten te laten eten. Het is nog deels waar ook. Maar wat dacht je van sinaasappels? Die blijken nóg beter voor je ogen te zijn.

Mensen die elke dag een sinaasappel eten, verminderen de kans op maculadegeneratie - een ongeneeslijke oogziekte waarbij het zichtvermogen steeds verder achteruitgaat - met zestig procent. Dit blijkt uit onderzoek van de Westmead Institute for Medical Research, dat is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Vijftien jaar lang sinaasappels eten

Meer dan tweeduizend vijftigplussers deden mee aan het onderzoek. De ene groep at vijftien jaar lang elke dag een sinaasappel en de andere groep niet. Wat bleek? De sinaasappeleters liepen zestig procent minder kans op het ontwikkelen van de oogziekte ten opzichte van de mensen die de vrucht nooit aten.

Flavonoïden

Volgens de onderzoekers is dat te danken aan flavonoïden, antioxidanten, die de sinaasappel bevatten. Deze geven kleur aan groenten en fruit en zouden allerlei positieve effecten op de gezondheid hebben. Maar het bewijs hiervoor ontbreekt volgens het Voedingscentrum nog - al raadt het aan om sowieso veel groente en fruit te eten.

En appels dan?

Maar zouden andere fruitsoorten die ook flavonoïden bevatten dan niet hetzelfde positieve effect op de ogen moeten hebben? Ook dat besloten de studiebollen te controleren. Maar appels, thee en rode wijn bleken niets uit te halen. Het is volgens de experts in elk geval een stapje verder in onze kennis over hoe oogziekten ontstaan.

Bron | The American Journal of Clinical Nutrition, Oogfonds, Voedingscentrum

Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden