Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de reden dat je niet te veel maanzaad moet eten

niet-te-veel-maanzaad-eten.jpg

Van pompoenpitten tot chiazaad: zaden en pitten zijn de laatste jaren steeds populairder vanwege hun vitamines, minerale, gezonde eiwitten en vezels. Zo ook maanzaad. Dat zijn die kleine blauwe pitjes die je vaak op brood tegenkomt, maar bijvoorbeeld ook in zoete baksels, zoals muffins of citroen-maanzaadcake, worden gebruikt. Er wordt wel eens beweerd dat je niet te veel maanzaad moet eten. Maar klopt dat wel? We leggen het je uit. 

En hoeveel maanzaad is dan te veel? 

Niet te veel maanzaad eten 

In maanzaad zitten onder andere veel vezels, B-vitamines, antioxidanten, mineralen zoals fosfor en calcium en onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hersenen en hart. Hartstikke gezond dus, die kleine blauwe zaadjes. En toch moet je oppassen. In maanzaad zit namelijk ook een kleine hoeveelheid opium, waar onder andere morfine en heroïne van wordt gemaakt. Gelukkig betekent dat niet dat als je regelmatig maanzaad eet, dit hetzelfde effect heeft als opium. Daarvoor zou je namelijk kilo’s naar binnen moeten werken. 

Lees ook: Dit zijn de verrassende gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Kleine hoeveelheden geven een positieve uitslag bij dopingcontrole 

Hoewel je er niet direct high van wordt als je maanzaad eet, kan een kleine hoeveelheid van twee gram wel al een positieve uitslag geven bij een dopingcontrole. Dat bleek uit een onderzoek van de Sporthogeschool Keulen, en ook de Nederlandse Dopingautoriteit bevestigt dit. Het effect kan tot wel 48 uur aanhouden en zichtbaar blijven in je urine. Daarbij is het niet te zien of die positieve uitslag door verboden middelen of maanzaad komt. Als sporter kun je maanzaad dus beter laten staan.

Aan het AD legt Jaap Jamin van Verslavingszorginstelling Jellinek uit dat je bij een ‘gewone’ drugstest pas een positieve uitslag krijgt als je meer dan 40 gram maanzaad eet. Dat zou betekenen dat je ongeveer 25 muffins of drie hele broden naar binnen moet werken om aan die 40 gram te komen. 

Bron | Plusonline, AD
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant