Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Niet lekker na het eten van schelpdieren? Hier kan dat door komen

niet-lekker-na-schelpdieren-eten.jpg

Mosselen, oesters, coquilles en kokkels: schelpdieren zijn heerlijk, maar je kunt er na het eten ook niet lekker tot behoorlijk ziek van worden. Dat heeft te maken met algengifstoffen. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Let vooral goed op als je zelf schelpdieren wil rapen. 

Niet lekker door het eten van schelpdieren 

In schelpdieren kunnen algengifstoffen (fycotoxines) voorkomen. Als je hier te veel van binnen krijgt kun je niet lekker worden na het eten van schelpdieren. Door sommige algengifstoffen kun je last krijgen van diarree, buikkramp en koorts. Maar je kunt er ook schade aan je zenuwstelsel door op lopen, verlammingsverschijnselen krijgen of het kan leiden tot geheugenverlies. 

Vergiftigingskans

Vissen en schelpdieren die algen eten (zoals oesters, mosselen en kokkels) kunnen tijdens de periode van algenbloei deze gifstoffen binnenkrijgen. Algenbloei vindt plaats in hete zomers, maar algengifstoffen kunnen ook nog ontstaan in de herfst als de algen afsterven. Toch is het risico dat je niet lekker wordt na het eten van schelpdieren door algengifstoffen gelukkig klein. Dat komt doordat er internationale regels en normen zijn opgesteld over de hoeveelheid gifstoffen in scheldieren. Ook wordt hier streng op gecontroleerd.

Zelf schelpdieren rapen

Het is toegestaan om tot 10 kilo aan schelpdieren zelf te rapen, maar deze kunnen natuurlijk niet gecontroleerd worden op hun algengifstoffen. Je kunt ze daarom beter in de winkel kopen. Wil je toch zelf rapen? Pas dan op als het een hete zomer is, want dan is de kans op algenbloei groot. 

Lees ook: Schaaldierenallergie, wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen?

Schelpdieren rauw eten

Door schelpdieren eerst te verhitten, dus te bakken of koken, vernietig je de algengifstoffen helaas niet. De gifstof PSP die verlammingsverschijnselen kan veroorzaken wordt bij verhitting wel iets minder. Daarnaast kun je door schaal- en schelpdieren rauw te eten ook het norovirus krijgen. Hierdoor kun je last krijgen van misselijkheid, overgeven en diarree. Daarnaast bederven schaal- en schelpdieren snel. Daarom kun je ze het beste zo vers mogelijk eten, en niet langer dan één dag in de koelkast bewaren. Ruiken ze vreemd, zijn de verkleurd of proeven ze taai? Dan zijn ze niet meer eetbaar. 

Bron | Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant