Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de reden waarom je niet langer dan 15 minuten op het toilet zou moeten zitten

langer-dan-15-minuten-op-het-toilet.jpg

Neem jij ook graag je telefoon mee naar de wc? Lees je uitgebreid de krant? Of maak je van je toiletbezoekjes meteen je dagelijkse rustmomentjes? Dat kun je beter afleren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we niet langer dan vijftien minuten op het toilet zouden moeten zitten. We leggen je uit hoe dat zit. 

Heb jij standaard meer dan vijftien minuten nodig? Dan kan dat zelfs een teken zijn dat er iets aan de hand is.  

Niet langer dan vijftien minuten op het toilet 

Of je nou je telefoon compleet door scrolt of een tijdschrift, krant of de achterkant van de luchtverfrisser leest tijdens je boodschap: poepen zou niet heel lang moeten duren. Volgens Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg, kun je hier het beste niet langer dan een kwartier voor uittrekken, en zou een bezoek aan het toilet idealiter tien à vijftien minuten moeten duren. Thorkelson legt aan Men’s Health uit dat je alleen naar het toilet moet gaan als je de aandrang voelt. Dan zou het er ook redelijk vlot uit moeten komen. Als je die aandrang niet echt voelt, dan is de kans groot dat je dit gaat forceren door veel meer te duwen en persen. Hierdoor zit je niet alleen langer op de wc, maar kun je ook last krijgen van aambeien

Geen afleiding

Spendeer je vooral langer dan vijftien minuten op het toilet door alle afleiding, zoals een telefoon of krant? Ook dat raadt Thorkelson af, omdat dit je uit je ‘poepmodus’ zou halen. Net als dat je je bed gebruikt om te slapen, zou je het toilet alleen moeten gebruiken voor je behoeftes. Niet om dagelijks up-to-date te blijven met het laatste nieuws. ‘De darmperistaltiek – voortstuwende, ritmische samentrekkingen die je stoelgang door je darmen duwen, zorgt voor aandrang. Als je stoelgang eenmaal het rectum heeft bereikt, voel je de aandrang om te gaan’, legt hij uit. Heb je die aandrang niet, of is de aandrang weer weg, blijf dan niet eindeloos op je telefoon scrollen totdat je wellicht opnieuw moet, maar ga dan weer even van het toilet af. Het kan namelijk wel een paar uur duren voordat de aandrang weer opkomt. 

Constipatie 

Voel je wel aandrang maar ga je niet? Ook dat is niet goed. In dat geval trekt de stoelgang zich weer lichtjes terug in je darmen, waardoor het lastiger kan worden om te poepen. Dat komt omdat je darmen dan wat vocht uit je stoelgang trekken. Dit kan leiden tot constipatieproblemen. Daarbij geldt: hoe droger je stoelgang, hoe lastiger het uit je lichaam komt. 

Lees ook: Dít vertellen deze 10 ‘poepsoorten’ je over je gezondheid

Langer de tijd 

Heb je standaard langer dan tien tot vijftien minuten de tijd nodig op het toilet voordat er iets uitkomt? Dan kan het volgens Thorkelson ook een teken zijn dat je bijvoorbeeld last hebt van stress. Hierdoor kan de darmperistaltiek verminderen en je darmbeweging vertragen. Daarnaast kan het ook een teken van eerdergenoemde constipatieproblemen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dagelijks te weinig vezels binnenkrijgt, waardoor je ontlasting er moeizaam uitkomt. Thorkelson raadt aan om dagelijks rond de 38 gram vezels binnen te krijgen. 

Bron | Men’s Health
Beeld | Getty Images

Ook interessant