Margriet logo
null Beeld

Niet knijpen maar kauwen: waarom experts tandpasta-tabletten aanraden

Je gebruikt tandpasta om je tanden schoon te poetsen. Maar wist je dat zo'n tube tandpasta lang zo schoon niet is? Daarom zijn tandpasta-tabletten nu steeds meer in opmars. Van de werking tot en met de prijs: dít wil je er allemaal over weten, voordat jij ze ook probeert.

Zo zijn de tandpasta-tabletten niet voor iedereen geschikt. En krijgen ze je tanden wel net zo goed schoon?

null Beeld

Tandpasta in tabletvorm

Tandpasta-tabletten zijn niets meer of minder dan tandpasta in tabletvorm. Met dezelfde ingrediënten zoals sorbitol, calcium carbonate, menthol en fluoride, maar dan zonder het plastic omhulsel van de tube. En in plaats van een dot tandpasta uit de tube te knijpen, kauw je op een pilletje dat gaat schuimen. Vervolgens poets je je tanden met een tandenborstel (hand of elektrisch) zoals je dat altijd doet. Tot slot spoel je je mond na met water.

Tandpasta en het milieu

Niet knijpen maar kauwen, dus. En dat heeft wat voordelen, die voornamelijk te maken hebben met het milieu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er tot twintig procent tandpasta achterblijft in tubes die worden weggegooid. Daarbij belanden er jaarlijks meer dan 1,5 miljard plastic tandpastatubes in de vuilnisbak. En dat is nog niet alles. In veel verzorgingsproducten zoals tandpasta zitten microplastics: heel kleine plastic deeltjes die wij gewoon weer wegspoelen, maar die wel schadelijk zijn voor vissen en andere zeedieren.

Niet te veel, niet te weinig

Maar ook zelf maken we ons onbewust schuldig aan milieuvervuiling. "We gebruiken vaak veel te veel tandpasta op onze tandenborstel", vertelt mondhygiënist Marwa Ahmad van De MondzorgPoort. Daardoor verbruiken we veel meer plastic dan nodig. "De grootte van een erwt van tandpasta op je tandenborstel volstaat." Een tandpasta-tablet is volgens haar dan een uitkomst. "Met zo'n tablet weet je dat je precies genoeg gebruikt: niet te veel, maar ook niet te weinig." Bovendien is het gros van de tandpasta-tabletten dierproefvrij gemaakt en vegan.

'Nog te nieuw voor gedegen onderzoek'

Marwa is een van de meerdere mondhygiënisten en tandartsen die voorzichtig positief zijn. Niet voor niets zijn ze in steeds wat meer praktijken ook beschikbaar. "Er is over nagedacht. Er zit essentiële fluoride in, het is duurzaam, milieubewust en beter voor de wereld. Maar echt gedegen onderzoek ernaar, is er nog niet. Daarvoor is het nog te nieuw." Zo weten we nog niet écht wat de tabletten op de langere termijn betekenen voor ons gebit. "Maar in een wereld waarin we steeds groener willen worden, is het een mooi alternatief. Ik geef er ook testers van mee aan mijn cliënten."

En daarmee is Marwa een van de voorlopers in Nederland. In de Verenigde Staten en Duitsland zijn de tandpasta-tabletten bijvoorbeeld al aardig populair, maar hier zijn ze echt nog in opmars. Ze zijn in elk geval al in verschillende merken beschikbaar. Zo heeft Marwa zelfs de Choose Tabs gebruikt. En dus namen wij zelf de proef op de som én spraken we het brein achter dat merk.

null Beeld

Even wennen

Pim van der Grind, oprichter van Choose, krijgt naar eigen zeggen de ene na de andere aanvraag voor de tabletten binnen van praktijken. "Vooral de verantwoorde kwaliteit, een formule met natuurlijke oliën en fluoride, en eco-vriendelijkheid spreekt ze aan." Maar nog niet iedereen is even enthousiast, erkent 'ie. Dat is volgens hem een kwestie van wennen. "We zijn ons hele leven al gewend te poetsen met pasta uit een tube en vinden het lastig om deze routine opzij te leggen."

Review tandpasta-tabletten

Ondergetekende besluit die routine te doorbreken. Ik ontvang de Choose Box Complete ter waarde van 22,95 euro. Hier zit een zakje met negentig tabletten in (naast een bamboe-tandenborstel, -koker en -bewaardoosje). Daar kan ik, ervan uitgaande dat ik twee keer per dag mijn tanden poets, 45 dagen mee vooruit. Anderhalve maand, dus. En als m'n tabletten op zijn, kan ik een refill aanvragen. Een zakje van negentig tabletten kost bij Choose 8,95 euro. Wil je maandelijks automatisch tabletten toegestuurd krijgen, dan betaal je minstens 3,32 euro per maand als een soort abonnement. 1 euro daarvan gaat naar Dutch Dental Care, een stichting die tandzorg verleent aan kansarme kinderen in Kenia.

Afhankelijk van wat voor tandpasta jij koopt en hoe vaak, kun je zelf de rekensom maken of dit goedkoper of juist een stukje duurder voor je is.

null Beeld

Bij het uitpakken van het pakketje komt me al een heerlijke mintgeur tegemoet. De tabletten ogen als kleine pepermuntjes. En zo smaken ze eigenlijk ook. Het is de bedoeling dat je een tablet fijnkauwt en vervolgens met een nat gemaakte tandenborstel je tanden poetst. Eventjes ben ik bang dat het niet voldoende gaat schuimen. Maar na zo'n vijf seconden gaat het de goede kant op. En uiteindelijk is het voldoende om m'n hele gebit mee te poetsen.

Waar ik even aan moet wennen, is dat het in z'n algemeen wel minder schuimt dan bij tandpasta. En de smaak: dit tablet is milder van smaak dan de meeste tandpasta's die ik gebruik. Toch heb ik achteraf een lekker schoon gevoel in m'n mond. Maar ik vraag me af of zo'n tabletje ook werkt als je flink wat knoflook op een avond hebt gegeten. Dan mag het van mij wat sterker zijn. Maar ja, wat is aan het eind van de dag nou belangrijker: een vies smaakje in je mond dat heus wel weer verdwijnt, of een schoon gebit én milieu?

Tandpasta-tabletten met smaakjes en houtskool

Anders dan Choose, hebben andere merken meer keuze qua smaakjes en sterktes. Er bestaan zelfs tandpasta-tabletten met houtskool. Een beautyhype die mondhygiënist Marwa sterk afraadt. "Dat is heel abrasief; slijtend. Met houtskool versterk je de slijtage die van nature al plaatsvindt bij je tanden. Het wordt gezien als een goedkoper alternatief voor witte tanden, maar je tanden vergelen er juist sneller van."

Tandpasta-tabletten zonder fluoride

Precies hierom is Pim nog huiverig en heel zorgvuldig in het ontwikkelen van nieuwe smaken en soorten tandpasta-tabletten. Zo zijn ze achter de schermen druk bezig met het ontwikkelen van tandpasta-tabletten zónder fluoride. Of om preciezer te zijn: zonder natriummonofluorfosfaat, een product dat niet geschikt is voor kinderen jonger dan zeven jaar. De Choose Tabs en eigenlijk alle andere tandpasta-tabletten met fluoride zijn dan ook niet geschikt voor hen. En kinderen van zeven jaar en ouder kunnen de tabletten het best onder toezicht van een volwassene gebruiken. Het blijven toch pilletjes die ze zomaar door kunnen slikken. En qua ingrediënten is dat niet zo'n ramp, maar wellicht wel qua verslikgevaar.

"We doen achter de schermen volop onderzoek naar de ontwikkeling van tandpasta-tabletten zonder fluoride, maar wel in de vorm van een verantwoorde formule conform tandartsadvies", aldus Pim. "We willen niet tabletten op de markt brengen, waarbij mensen later problemen krijgen bij de tandarts door tandbederf. Verantwoorde kwaliteit staat bij ons voorop. Daarom zijn we bezig met een formule om het gebrek aan fluoride zoveel mogelijk op te vangen met natuurlijke alternatieven."

Zijn tandpasta-tabletten de toekomst?

Of Nederland in de toekomst volledig overstag gaat voor tandpasta-tabletten, is dus nog even afwachten. Wellicht slechts een kwestie van tijd. Er is nu eenmaal nog meer onderzoek en optimalisatie van de tabletten nodig. Tot die tijd blijf jij misschien liever bij je oude vertrouwde tube tandpasta. Maar als je met je tandenpoetsroutine al je steentje wilt bijdragen aan het milieu, is dit natuurlijk een mooie uitkomst. Is dat niet met de Choose Tabs, dan vind je hier misschien wel een merk naar jouw keuze.

Gouden tip voor je gebit

Marwa heeft in elk geval een heel belangrijk advies, of je nou voor tandpasta of tandpasta-tabletten (liefst met fluoride) gaat: "Goed je tanden poetsen en tussen je tanden schoonmaken, is veel belangrijker dan het merk waarvoor je kiest", aldus de mondhygiënist. Dus of je nu dus voor Choose Tabs of een ander merk tandpasta-tablet gaat: vergeet niet op de juiste manier te poetsen, stoken en ragen.

via GIPHY

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden