null Beeld

Niet kanker, maar dít is de meest dodelijke ziekte (en zo kun je de aandoening herkennen)

Niet kanker, maar bloedvergiftiging is de meest dodelijke ziekte wereldwijd. Dat zegen wetenschappers van de Universiteit van Washington op basis van een onderzoek in 195 landen. Toch weten maar weinig mensen waar je deze ziekte aan kunt herkennen. En dat terwijl snelle behandeling bij bloedvergiftiging noodzakelijk is.

Jaarlijks overlijden er zo’n 11 miljoen mensen aan deze aandoening. Ter vergelijking: in 2019 overleden er in de wereld 9,6 miljoen aan de gevolgen van kanker.

Bloedvergiftiging meest dodelijke ziekte

Het feit dat er zoveel mensen aan deze ziekte overlijden komt, doordat de symptomen vaak uit griepachtige klachten bestaan. Wanneer de klachten optreden is het echter verstandig om zo snel mogelijk een ziekenhuis op te zoeken. Wanneer er geen medische hulp komt, is de ziekte dodelijk. Bloedvergiftiging wordt veroorzaakt door een bacteriële of virusinfectie, zoals bijvoorbeeld een blaas- of longontsteking. Soms is de infectie zo klein, dat er bijna geen klachten zijn. Toch kan er dan door een verkeerde reactie in het afweersysteem bloedvergiftiging ontstaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Overreactie van het lichaam

Wanneer je last hebt van bloedvergiftiging vindt er een soort overreactie van het afweersysteem plaats. Deze heeft als taak om ziekteverwekkers op te ruimen. Als dat niet goed lukt, door bijvoorbeeld een lage weerstand, wordt de afweerreactie steeds sterker. De ontstekingsstoffen die in het bloed komen verhogen zo snel, waardoor het lichaam niet beter, maar juist zieker wordt. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de bloeddruk snel daalt, wat weer tot gevolg heeft dat belangrijke organen te weinig zuurstof krijgen. Andere onschuldige symptomen zijn griepachtige klachten, zoals: een hele hoge (of hele lage) lichaamstemperatuur, benauwdheid, snelle hartslag, bleke huid, buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Kenmerkend voor deze aandoening is dat de klachten in een ramp tempo toenemen.

Behandeling bloedvergiftiging

Bloedvergiftiging wordt in de eerste plaats behandeld door middel van een infuus. Op die manier wordt de bloeddruk weer op peil gebracht, zodat de organen geen verdere schade oplopen. Daarnaast kan een bacteriële infectie worden bestreden met antibiotica. Bij een virusinfectie moet het lichaam de boze indringers zelf verjagen. Verdere behandeling is afhankelijk van de plek die geïnfecteerd is met het virus. In sommige gevallen is daarom ook een operatie of nierdialyse nodig.

Meer sterfgevallen door groter onderzoek

Volgens de onderzoekers is het niet zo dat bloedvergiftiging ineens vaker voor komt dan kanker. Door het grootschalige onderzoek is er echter een completer beeld ontstaan van de ziekte wereldwijd. Doordat eerder onderzoek voornamelijk gericht was op westerse landen, gaf dit een onrealistisch beeld, omdat de hygiëne er vaak beter is. Hierdoor is het risico op infecties -en daaruit voortkomende bloedvergiftiging- in deze landen een stuk kleiner.

Lees ook

Wetenschappers ontdekken per toeval mogelijk nieuwe behandeling tegen vele soorten kanker

Bron | Nu.nl, Omroep Max

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden