Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom we onszelf vaak niet goed op de foto vinden staan

man-photographing-his-friends-at-party.jpg

Vind jij negen van de tien keer dat jij niet goed op een foto staat? En wil je iedere groepsfoto het liefst overdoen tot je tevreden bent? Je bent niet de enige.

Er zit namelijk een psychologische reden achter waarom we onszelf zelden mooi op foto’s vinden staan. En waarom anderen vinden dat we ons aanstellen.

Ander beeld

Het kan zijn dat je eigenlijk best tevreden bent met hoe je eruitziet (sterker nog: hopelijk is dat het geval). Toch ben je met foto’s vaak een stuk minder blij. Dit heeft er alles mee te maken dat we eigenlijk niet goed van onszelf weten hoe we eruitzien en foto’s vaak niet overeenkomen met het beeld dat we in ons hoofd hebben.

In spiegelbeeld

Denk er maar eens over na: we zien onszelf alleen in de spiegel. Hier trekken we vaak een bepaald neutraal hoofd. Het gezicht dat je trekt bij het tandenpoetsen of het opdoen van je make-up, bijvoorbeeld. Bovendien zien we onszelf alleen van de voorkant en ook nog eens in spiegelbeeld. Op foto’s zien we onszelf vanuit andere hoeken, met voor ons onbekende gezichtsuitdrukkingen en niet in spiegelbeeld. Onze hersenen gebruiken de rechtergezichtshelft standaard voor gezichtsherkenning, en op foto’s zie je ineens de andere helft van je gezicht aan de rechterkant. Tenzij je gezicht compleet symmetrisch is (wat bijna onmogelijk is), kan dit ontzettend verwarrend werken.

Veel te kritisch

Hierdoor kijk je met een veel kritischere blik naar je gezicht op foto’s – je bekijkt jezelf namelijk alsof je iemand anders bent. Anderen vinden je vaak gewoon normaal op foto’s staan, omdat dat is hoe zij jou normaal ook zien. Bovendien kijken anderen een stuk minder kritisch naar je uiterlijk dan jijzelf. Jij ziet waarschijnlijk ook niet waar je vriendinnen zich zo druk om maken wanneer het over hún foto’s gaat, toch? De foto’s die jij zo vreselijk vindt, zijn dat dus helemaal niet. Dat is toch een opluchting. En wil je hoe jij op kiekjes staat toch in de hand houden? Dankzij deze functie op je telefoon sta je voortaan altijd goed op de foto.

Bron | Welingelichtekringen.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant