Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Niet alleen een accessoire: zó belangrijk is het dragen van een zonnebril voor je ogen

Je huid beschermen tegen uv-straling met zonnebrandcrème zien we als heel normaal, maar het belang van een zonnebril om je ogen te beschermen wordt veel vaker onderschat. Zo’n donkere bril is namelijk zéker niet alleen een hip accessoire.

Door op zonnige dagen een zonnebril te dragen, verklein je namelijk de kans op oogaandoeningen.

Belang van zonnebril

Mensen vergeten nog wel eens hoe belangrijk het dragen van een zonnebril écht is, stelt Carel Hoyng, hoogleraar Oogheelkunde aan het Radboudumc op de website van het ziekenhuis. Elke soort van licht belast je ogen, maar vooral de felle straling van de zon is echt een zware belasting. Dat komt omdat uv-licht door het hoornvlies - de buitenste laag van het oog - drinkt, waardoor het bij de lens terecht kan komen. En die lens is het essentiële gedeelte van je oog dat je helpt scherpt te zien. En hoe zwaarder die belasting van straling is is, hoe sneller je ogen beschadigd kunnen raken. Net als je huid hebben je ogen dus ook bescherming nodig tegen uv-stralen.

En heb je lichte ogen? Dan loop je waarschijnlijk een verhoogd risico op deze soort schade. "Mensen met lichte ogen hebben minder pigment in hun ogen. Ik denk dat ze daarom inderdaad gevoeliger zijn voor uv-licht", zegt Hoyng tegen AD. Net als bij een lichte huid, heb je dus éxtra bescherming nodig in dat geval.

Oogproblemen door zon

Wanneer je ogen vaak blootgesteld worden aan de zon zonder de bescherming van een zonnebril, heb je bijvoorbeeld een grotere kans op staar. Bij staar wordt je ooglens troebel, omdat eiwitten daar samenklonteren. Daardoor kun je wazig gaan zien en kleuren minder goed herkennen. Ook de kans op andere oogaandoeningen neemt toe door te veel uv-straling. Denk dan bijvoorbeeld aan maculadegeneratie, een aandoening waarbij de kegeltjes in het middelste gedeelte van het netvlies (de macula) contrast en kleuren niet meer goed waarnemen. Daardoor wordt je zicht minder scherp, en kun je moeite krijgen met lezen, autorijden of het herkennen van gezichten.

Lees ook:

Aan déze symptomen herken je glaucoom (en dit kun je dan het best doen)

Zonnebril voor het beschermen van ogen

Hoewel je bij verbranden van je huid door de zon meteen ziet dat je huid schade oploopt, merk je dat bij je ogen niet meteen. “Maar op latere leeftijd kunnen aandoeningen zich wel degelijk sneller ontwikkelen”, zegt specialist Hoyng. Om je ogen te beschermen is het volgens hem dus echt belangrijk om een zonnebril te dragen, vooral ’s middags wanneer de zon op z’n felst is. Vergeet daarbij ook de ogen van je (klein)kinderen niet te beschermen. Want hoewel we hun huid vaak éxtra goed insmeren, dragen ze vaak juist geen zonnebril.

Duur niet beter

Of je nou gaat voor een dure zonnebril of voor een goedkoop exemplaar, voor je ogen maakt dat weinig uit, zegt Hoyng. Vrijwel alle zonnebrillen die in Nederland te koop zijn, hebben volgens hem een goede uv-filter. Veel geld uitgeven is dus echt niet nodig, als je dat niet wilt. Waar je wél op moet letten, is de soort glazen die je kiest. Heldere glazen functioneren bijvoorbeeld beter dan hele donkere waar je bijna niet doorheen kunt zien - en die zijn ook een stuk handiger in de auto. Van blauwe glazen kun je ook beter wegblijven: blauw licht is namelijk ook schadelijk voor je ogen, dus daarmee schiet je weinig op.

Op zoek naar een leuke zonnebril? Doe dan deze quiz en ontdekt welke zonnebril bij jouw smaak én je gezicht past.

Bron | Radboud MC, AD

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden