Gezondheid

Alles over nierstenen: wat zijn de symptomen en hoe kom je er vanaf?

nierstenen-symptomen-behandeling-margriet.jpg

Als je wel eens over nierstenen gehoord hebt, dan heb je vast ook gehoord hoeveel pijn ze doen. Helaas is heftige pijn inderdaad het meest duidelijke symptoom ervan. Maar mocht je toch nog twijfelen of je ze hebt, dan hebben wij wat meer informatie voor je.

Laten we hopen dat je het nooit nodig zult hebben.

Wat zijn nierstenen?

Nierstenen zijn kleine, harde stukjes mineralen en versteend zout die zich vormen aan de binnenkant van je nieren. Deze mineralen plas je normaal uit, maar als ze gaan samenklonteren lukt dat niet meer. Zoals de naam al doet vermoeden, lijken nierstenen op kleine steentjes die verschillen van kleur (meestal zijn ze geel of bruin), textuur (glad of ruw), en grootte (van een zandkorrel tot erwt). In heel ernstige gevallen kunnen ze zelfs uitgroeien tot de grootte van een golfbal, maar dan moet je er wel héél lang mee rondlopen.

Hoe ontstaan nierstenen?

Het is lastig om te bepalen waar nierstenen door worden veroorzaakt. Soms heeft het te maken met een medische aandoening, maar het kan ook liggen aan je dieet, of dat je niet genoeg water drinkt. Je kunt beter bepalen wat de waarschijnlijke oorzaak is, als je weet welke soort nierstenen je hebt. Er zijn er namelijk vier:

 1. Calciumstenen

  Deze vorm van nierstenen komt het meest voor en zijn een gevolg van een teveel aan calcium in je bloed of urine. Normaal gesproken plas je je overschot aan calcium gewoon uit, maar als het te veel wordt voor je nieren om te verwerken, kan het een steentje gaan vormen.

 2. Urinezuurstenen

  Deze nierstenen vormen zich wanneer je urine te veel zuur bevat. Dit is soms het gevolg van het eten van bepaalde proteïne in vis en vlees, of als je uitgedroogd bent.

 3. Struvietstenen

  Deze nierstenen ontstaan doorgaans bij een blaasontsteking.

 4. Cystinestenen

  Deze nierstenen zijn een gevolg van een genetische aandoening genaamd cystinurie. Dit is een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij er veel meer aminozuren in de urine terechtkomen dan de bedoeling is. Deze aminozuren zijn zo slecht oplosbaar, dat ze nierstenen als gevolg hebben.

Symptomen van nierstenen

Er is een kans dat je nierstenen hebt, maar er geen last van ondervindt. Hierbij gaat het vaak om heel kleine nierstenen, die je uit kunt plassen. Het doet hoogstens een beetje pijn tijdens het plassen, maar dan ben je er wel meteen vanaf. In de meeste gevallen doen nierstenen echter heel veel pijn. Dit zijn de symptomen waar je op moet letten.

 1. Scherpe pijn bij de nieren

  De pijn begint meestal wanneer de niersteen loskomt van de nier en in de urineleider belandt. Dat is het kleine buisje tussen de nieren en de blaas. Als de niersteen zo groot is dat hij de urineleider blokkeert, kan je plas er niet meer langs en raken je nieren verstopt en opgezwollen. En dat doet pijn: het is een scherpe, stekende pijn net onder je ribben.

 2. Afwisselende pijn

  Er is vaak ook pijn onder je nieren die komt en gaat – dat zijn de spieren in je urineleider die de niersteen verder proberen te duwen.

 3. Misselijkheid en overgeven

  Dit heeft niets te maken met de nierstenen zelf, maar is vaak een gevolg van de extreme pijn. Een duidelijk signaal dat je naar de eerste hulp moet.

 4. Koorts

  Als je er ook koorts bij krijgt, is er waarschijnlijk een infectie ontstaan.

 5. Rode, roze of bruine urine

  Als je urine een andere kleur dan geel is, dan heeft de niersteen waarschijnlijk een aantal bloedvaten in je urineleider geraakt. Toch gaat dit vaak om zo weinig bloed dat de kans klein is dat het in je urine te zien is.

 6. Je plast heel vaak of minder

  Wanneer de niersteen de urine blokkeert, beginnen de irritaties in je blaas. Hierdoor heb je het gevoel dat je juist heel vaak moet plassen, of juist helemaal niet. De urine kan immers niet langs de niersteen.

Zo worden nierstenen behandeld

Als je last denkt te hebben van nierstenen, zal de arts eerst een onderzoek doen. Hierbij kijken ze naar je urine of maken ze een röntgenfoto. Aan de hand hiervan bepalen ze wat de volgende stap is. Kleine stenen verdwijnen vaak uit zichzelf met tijd en heel veel water. Vaak krijg je hierbij pijnstillers voorgeschreven. Grotere nierstenen worden verwijderd door middel van geluidsgolven of een operatie.

Nierstenen voorkomen

Omdat de oorzaken zo uiteenlopend zijn, zal het lastig zijn om nierstenen volledig te voorkomen. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verminderen. Zo helpt het om veel water te drinken en je zout- en proteïne-inname te verminderen.

Bron | Self.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant