Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Meest Gelezen

Dit is waarom nierkanker vaak laat wordt ontdekt

nierkanker-laat-ontdekt.jpg

Bij één op de drie mensen wordt nierkanker pas gediagnosticeerd als er al sprake is van uitzaaiingen. Dat nierkanker vaak zo laat wordt ontdekt en dat dit vaak onverwacht komt, dat komt omdat er vaak heel lang geen klachten zijn. We leggen je uit hoe dit zit.

Nierkanker staat in de top 10 van meest voorkomende kankersoorten in Nederland, maar de diagnose laat voor veel mensen vaak op zich wachten.

Nierkanker wordt vaak pas laat ontdekt 

Elk jaar krijgen zo’n 2700 Nederlanders van hun oncoloog te horen dat ze nierkanker hebben. Wat die nierkanker veroorzaakt is vaak niet bekend. Wel is het duidelijk dat rokers en mensen met overgewicht meer risico lopen op nierkanker. Daarnaast neemt de kans op nierkanker toe naarmate je ouder wordt. Een van de oorzaken dat nierkanker vaak pas laat wordt ontdekt, komt doordat er vaak lange tijd geen klachten optreden. Daarom wordt nierkanker vaak pas bij uitzaaiingen in andere delen van het lichaam geconstateerd.

Klachten passen vaak bij andere aandoeningen 

Een andere de reden dat nierkanker zo laat wordt ontdekt, komt doordat de klachten vaak overeenkomen met andere aandoeningen. Dit zijn hele algemene symptomen zoals: 

  • Nachtelijk zweten 
  • Aanhoudende koorts 
  • Verlies van eetlust
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Lang periode moe zonder duidelijke aanleiding 
  • Lusteloos gevoel 

Dit soort klachten kun door de tumor komen, of ontstaan als een reactie van je lichaam op een tumor. Als je langer dan drie weken last hebt van dit soort symptomen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist, zoals een uroloog of een internist. 

Lees ook:

Waarom déze vorm van kanker in de winter veel minder vaak ontdekt wordt

Symptomen bij nierkanker

Hoewel nierkanker vaak voor langere tijd geen klachten geeft, zijn er wel een paar symptomen die je kunt opmerken. Dat zijn de volgende: 

  • Pijn in je rug of zij (rond de nierstreek) 
  • Bloed bij je urine 
  • Zwelling in je zij (duidelijk voelbaar)

Uitzaaiingen 

Ongeveer een derde van de nierkankerpatiënten heeft bij de diagnose al uitzaaiingen. Volgens het UMC Utrecht is het aantal patiënten dat in dit geval vijf jaar na de behandeling nog in leven is ongeveer 10 procent. Dit is slechts een gemiddelde, dus dit kan per persoon heel erg verschillen. Daarnaast is het is ook afhankelijk van de grootte van de uitzaaiingen wat de overlevingskans is. 

Bron | Pfizer, UMC Utrecht
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant