null Beeld

Nier detox: wat is het, en wat doet het voor je lichaam?

Het is een nieuwe hype in gezondheidsland: een nier detox doen. Het zou allerlei voordelen hebben, zoals gewichtsverlies, meer energie, en in het algemeen een betere gezondheid. Maar wanneer heb je écht een nier detox nodig, en is zoiets wel veilig?

Het is namelijk geen magische oplossing voor al je

lichamelijke problemen.

Wat is een nier detox?

Je nieren zijn misschien wel klein, maar ze doen een heleboel. De twee boonvormige organen filteren je bloed, verwijderen overtollig vuil, vocht en gifstoffen uit je lichaam en zorgen ervoor dat je een gezonde balans tussen vocht, zout en mineralen behoudt. Dat betekent dat je nieren op zichzelf al de hele dag aan het ‘detoxen’ zijn.

Als ze dit niet optimaal kunnen doen, dan merk je dit aan je lichaam. Je krijgt dan last van vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en slaapproblemen. Het is mogelijk om je nieren op zulke momenten een steuntje in de rug te geven door een niervriendelijk dieet te volgen. Zo hebben je nieren er een minder grote taak aan om ‘heftige’ voedingsmiddelen en dranken te verwerken, waardoor ze beter kunnen focussen op het detoxen van je lichaam.

Werkt een nier detox?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een detox echt helpt om je lichaam te ontdoen van giftige stoffen: dat doet je lichaam zelf al op een natuurlijke manier. Maar door een detox geef je je lichaam even de kans om bij te komen van alle suiker, alcohol en andere schadelijke stoffen die we dagelijks tot ons nemen. Op deze manier krijgen je organen nieuwe energie om beter hun werk te doen, en wordt het natuurlijke detoxproces van je lichaam ondersteund.

Wanneer is het tijd voor een nier detox?

Een nier detox is geen oplossing voor serieuze aandoeningen of kwalen. Luister altijd goed naar je lichaam en ga bij twijfel naar je huisarts. Je kunt een nier detox echter wél proberen als je al een tijdje last hebt van kleine kwalen, die toegeschreven zouden kunnen worden aan vermoeide nieren. Let op de volgende symptomen:

 1. Je hebt een verhoogde bloeddrukVolgens the National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases is er een correlatie tussen een verhoogde bloeddruk en verminderd functioneren van de nieren. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer kans dat de bloedvaten in de nieren beschadigd raken, waardoor de nieren minder goed hun werk kunnen doen.
 2. Je houdt veel vocht vastWanneer je nieren oververmoeid zijn, kunnen ze minder goed vocht afvoeren. Er is dan een kans dat je meer vocht vasthoudt dan normaal, met name in je voeten en enkels.
 3. Je bent vaker vermoeid dan normaalJe hebt minder energie en een verminderde concentratie.
 4. Overige symptomenAndere dingen die kunnen wijzen op nierproblemen zijn moeite met slapen, een droge en jeukende huid, verminderde eetlust en de neiging om vaker te urineren.

Zo pak je een nier detox aan

Je kunt een nier detox doen door je aan een bepaald dieet te houden. Dit dieet bevat bepaalde voedingsmiddelen en dranken die voor je nieren makkelijk te verwerken zijn. Als je een nier detox wilt volgen, dan zijn er eerst een paar dingen die je in ieder geval (niet) moet doen:

 • Niet roken
 • Geen (overmatig) alcohol drinken
 • Niet te veel koffie drinken
 • Geen bewerkt voedsel eten
 • Niet te veel koolhydraten eten, zoals witterijst, wit brood of pasta
 • Geen suiker of kunstmatige zoetstoffen eten
 • Niet teveel dierlijke eiwitten eten

Als je je hieraan kunt houden, kun je met de échte nier detox beginnen. Dat pak je zo aan:

1. Drink meer water

Water, water, en nog eens water. De hoeveelheid water die je dagelijks zou moeten drinken verschilt per persoon en is afhankelijk van lichaamsgewicht, de temperatuur, beweging en eventuele medicijnen. Over het algemeen komt dat neer op zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Als je dit normaal niet haalt, is de nier detox hét moment op het wel te doen.

2. Eet niervriendelijke voedingsmiddelen

Je nieren functioneren het best met een gezond, gebalanceerd dieet. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een chronische nieraandoening verdere beschadiging kunnen voorkomen door zich aan zo’n dieet te houden. Het gaat dan met name om een dieet met: veel fruit, groente, vis, volkoren granen en goede vetzuren. Dit komt heel dicht bij het Mediterraan dieet in de buurt. De voedingsmiddelen in de onderstaande lijst zijn allemaal goed voor je nieren (en de rest van je organen):

 • Fruit: appels, blauwe bessen, veenbessen,aardbeien, rode druiven, kersen, jeneverbessen
 • Groente: boerenkool, zoete aardappel, spinazie,snijbiet, bloemkool, uien
 • Vette vis: zalm, makreel, tonijn, haring,sardientjes
 • Olijfolie
 • Eiwit
 • Peterselie en koriander

3. Drink niervriendelijke thee’s en sappen

Als je het water drinken wel gezien hebt, zijn de volgende

dranken ook een goede keuze: paardenbloem thee, groene thee, alfalfa thee,

groene sappen en smoothies.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden