Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gaat een neusspray ons beschermen tegen het coronavirus?

gaat-een-neusspray-ons-mogelijk-beschermen-tegen-het-coronavirus.jpg

Terwijl de hele wereld met spanning wacht op een vaccin tegen het coronavirus, blijven wetenschappers niet stilzitten. Er wordt nog hard gezocht naar andere manieren om het virus aan te pakken. De nieuwste veelbelovende ontdekking is een neusspray die besmetting met het coronavirus zou voorkomen.

Volgens onderzoekers van onder andere Public Health England en de University of Melbourne zijn de eerste onderzoeksresultaten van testen gedaan bij fretten hoopgevend.

Immuuncellen

Een neusspray om je te beschermen tegen het coronavirus klinkt misschien too good to be true, maar volgens de wetenschappers heeft het een duidelijke onderbouwing. In de spray zit een medicijnachtig molecuul met de naam INNA-051, dat in je neusgaten in contact komt met viruscellen. Vervolgens zorgt deze stof meteen dat er een aantal processen in je lijf in gang gezet worden. Zo wordt je lichaamseigen immuunsysteem ingezet om met immuuncellen een soort veiligheidsschild te vormen. Daardoor stopt het virus in de neus en keel al met vermenigvuldigen en verspreiden, vóór het je ziek maakt. In tegenstelling tot een vaccin maak je bij deze neusspray dus geen specifieke antistoffen of T-cellen tegen het coronavirus aan. In plaats daarvan wordt je lichaamseigen immuunsysteem getriggerd om in actie te komen.

Lees ook:
Hoopgevend nieuws: ‘Coronapatiënten lijken minder ziek te worden’

Fretten

Uit de eerste onderzoeken bij fretten blijkt dat de dieren die de neusspray tegen het coronavirus hebben gekregen, maar liefst 96 procent minder virusdeeltjes in hun keel en neus hadden dan de dieren een placebo kregen. Ook nam de duur en ernst van het virus af. Dat komt waarschijnlijk doordat het aantal virusdeeltjes in de neus al beperkt was.

Minder ernstige symptomen

Onderzoek bij mensen moet nu uitwijzen of het middel ook veilig en effectief is voor ons. De wetenschappers hopen dat ook mensen minder ernstige symptomen krijgen, minder lang ziek zijn en mogelijk het virus minder snel verspreiden. Mensen zouden de neusspray dan enkele keren per week kunnen gebruiken als een voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus. Dit zou zorgmedewerkers of mensen in risicogroepen bijvoorbeeld kunnen beschermen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | The Guardian
Beeld | iStock

Ook interessant